Тежка техника отваря път за щурм на 500 гасачи над Светата обител

Чакат се и доброволци, утре е решаващият ден в борбата със стихията, обхванала вече 1 500 декара

Десислава Панайотова-Янкова
24.08.2012
размер на текста:

Пожарът не е локализиран, утре е решаващият ден. Снимки: dennews.bg

Тежка техника отваря път за гасаческите групи към огнената стихия в местността Бели бор, между Рилския манастир и Илийна река. Разчистването на път започва още тази вечер с булдозер с ширина на лопатата 4 метра.
Това стана ясно на брифинг на кризисния щаб за бедствието в Рила планина, чието ръководство пое шефът на Главна дирекция ПБЗН главен комисар Николай Николов.
Пожарът вече се е разпрострял на 1500 декара, от които 150 декара са вековни гори. Засега огънят в тях е низов и това дава надежда, че горите ще могат да се възстановят, ако пожарът не премине във върхов. За момента пътят на пламъците в отрязан от две страни, включително към Рилския манастир, но от други две страни се разраства.
Утре е решаващият ден със стихията, който ще определи как и кога ще бъде овладян и загасен пожарът. 500 души ще атакуват огъня още рано сутринта. Към пожарникарите, горските, служителите на ПП „Рилски манастир”, НП „Рила” и войниците ще се присъединят и 10 полицаи, които ще участват в гасенето.
В акцията ще се включат и пожарникари от столицата, които също ще пристигнат с тежка техника, увери гл. комисар Николай Николов.


В подножието на пожара утре ще бъдат разположени и линейки, с оглед на по-големия брой гасачи и изключително тежките условия.
Военните хеликоптери отново ще участват в гасенето, като този път няма да се налага те да губят време и гориво с полети до авиобаза Крумово за презареждане на гориво. То ще бъде доставено с цистерна на стадиона в Рила.
Очаква се помощта и на доброволци. Всеки който иска да се включи и отговаря изискванията трябва да е в 5 часа сутринта в кризисния щаб. Той е разположен срещу местността Пчелина на пътя Рила-Рилски манастир. От Пчелина се отбива в дясно (посока към Рилски манастир) по черен, но проходим път, който води до указаното място. На главния път има разположена патрулка и полицаите ще указват посоката.
Доброволците трябва да са физически издръжливи, подготвени за тежки условия и терен. Да са с дебели дрехи, с дълги ръкави и панталони, високи планински обувки. Да си носят храна и вода.
На въпрос на dennews.bg дали ще бъде потърсена помощ за изпращане на самолет за гасенето, гл. комисар Николов обясни, че за момента няма нужда от това. Той изтъкна, че в момента в почти всички съседни държави има бедстващи места. На въпрос дали, ако бъде предложен самолет той ще бъде отказан, подобно на случая с пожара във Витоша с предложената от Израел помощ, пожарникар №1 на България изтъкна, че „помощ не се предлага, а се иска”.
Гл. комисар апелира към всички туристи и любители на излетите да избягват разходките в тази част на планината, докато пожарът не бъде овладян. Ако все пак изберат Рилския манастир и поляните в съседство, хората трябва да бъдат изключително внимателни.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети