Нечовешки усилия срещу огъня в Рила, пазят манастира с ровове и просеки

Десислава Панайотова-Янкова
24.08.2012
размер на текста:

Нечовешки усилия хвърлят кризисния щаб и всички участници в гасенето на огнената стихия в местността Белия бор между Рилския манастир и Илийна река.
Силният вятър вкара огъня в гората и вече горят и дървета.
В гасенето ще бъде включена тежка техника, която да пробие път за по-лесното предвижване на гасаческите групи. Обмисля се и запалването на контрапожар. Започна изсичането на просеки. Гасаческите групи копаят с лопати и мотики ровове за защита на Рилския манастир.
Вятърът е силен и мени посоката си. Ако тръгне към Светата обител огънят няма да може да бъде спрян, защото горите там са още по-недостъпни. Затова именно голяма част от гасачите са качени по билото, където копаят рововете.
Високата температура откъртва големи парчета скали и камъни и това излага на риск гасаческите групи в долната част на стихията, които и без това са изложени на невероятно изпитание. Само за изкачването до подножието на стихията трябва 5 часа ходене по изключително тежък терен.

Така пожарникари, горски, войници и доброволци започват борбата със стихията с вече преполовени сили, предаде от мястото главният редактор на OFFnews.bg Владимир Йончев.
Още 20-ина души са се присъединили към 140-те, които работят още преди изгрев слънце.
Има нужда от свежи попълнения, но това все още не може да бъде разпоредено, заради тежките условия и факта, че дори и да се отзоват доброволците няма как да се включат в гасенето.
Организацията е изключително добра. Акцията вече ръководи лично директорът на ГД ПБЗН Николай Николов.
Работа продължават и двата военни хеликоптера, но работата им е затруднена от гъстия, черен дим.
Сутринта в Светата обител е отслужен молебен за дъжд лично от игумена епископ Евлогий. 40 души от манастира участват в гасенето на място. Те не са спирали работа и за ден от неделя следобед, когато тръгна пожара в местността Празна торба.
Със сигурност утре гасенето ще продължи. Вече е заявено участието на войници. Най-вероятно ще се поиска и подкрепление от „свежи” горски служители, пожарникари и планински спасители.
От неофициални разговори с пожарникари, става ясно, че именно намесата на планиските спасители ще бъде подходяща, тъй като те са подготвени за тежки, планински терени.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети