По 3 месеца затвор за всеки отнет от Брайвик живот

DenNews.bg
24.08.2012
размер на текста:

Съдът в Осло призна десния екстремист Андерш Брайвик за вменяем и го осъди на 21 години затвор за атентатите на 22 юли м. г., при които загинаха 77 души.
В Норвегия тази присъда се счита за максимална, но тя може да бъде удължавана многократно, ако се докаже, че престъпникът е опасен.
Според Брайвик, жертвите сами си били виновни, защото давали път на мултикултурализма, който той мрази.
Брайвик заяви пред съда, че е психически здрав и трябва да бъде съден според Наказателния кодекс. Вчера при последното си посещение при него адвокатите му заявиха пред медиите, че Андерш категорично е обявил, че ще обжалва, ако бъде обявен за невменяем. Както и че би приел осъдителна присъда.
Припомнеме, че на 22 юли 2011 г. столицата Осло беше разтърсена от бомба, която взе седем жертви, а пострадалите бяха десетки. По-късно мъж, облечен в полицейска униформа, проникна в младежки лагер на норвежката лейбъристка партия на остров Ютьоя и откри огън срещу лагеруващите.
Впоследствие беше установено, че нападателят е Брайвик, който рани 242-ма души с автоматичното си оръжие и пистолет. Нападателят е вървял и е стрелял срещу всеки, който му попадне на полезрението.
В доклад, цитиран от Би Би Си, се посочва, че ефективното прилагане на съществуващите мерки за сигурност би предотвратило размера на трагедията, категорични са експертите.
Експертът-психиатър Ейрик Йохансен, който изследва поведението на Андерш Брайвик, го сравни с героя от филма „Мълчанието на агнетата" - Ханибал Лектър. Йохансен е провел 26 часа разговори с терориста преди да свидетелства в съда в качеството си на свидетел.
„Срещата с Брайвик бе почти среща с Ханибал (Лектър)", казал Йохансен.
Според психиатъра обаче атентаторът е напълно нормален човек, който е наясно с действията си. „В светлината на неговата идеология аз не мисля, че той може да бъде лекуван с терапия или медикаменти. Той е създал образ, с цел да убеди други десни екстремисти и фашисти, които да последват неговия пример, образ, който не отговаря на същността му. Но в това няма психологически отклонения", казал психиатърът пред съда.
Това напълно отхвърли първата съдебно-медицинска експертиза, която опрделеи убиецът за страдащ от параноидна шизофрения, според която той може да бъде принудително лекуван, пише vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети