Капитан Недев напусна потъващия кораб БДЖ

DenNews.bg
22.08.2012
размер на текста:

Снимка: klassa.bg

Йордан Недев, капитан на потъващия кораб Български държавни железници, напусна палубата. Посочените мотиви към оставката на изпълнителния директор са лични, съобщи по-рано днес министърът на транспорта Ивайло Московски.
За момента длъжността ще бъде поета от финансовия директор Велик Занчев.
Йордан Недев стана изпълнителен директор на БДЖ преди малко повече от година – на 1 юли 2011 година, на мястото на Пенчо Попов. Основните задачи, които Недев получи при назначаването бяха подобряване на качеството на обслужване на пътниците, постигане на по-високи икономически резултати и ускоряване на реформите в областта на железопътния транспорт. А основният проблем, с който Йордан Недев трябваше да се справи, бе спирането на държавната субсидия за железниците заради кредита от 150 млн. лв. към Световната банка, пише investitor.bg. Недев обаче не успя да се пребори със синдикатите за оптимизиране на персонала и съкращаване на разходите. Само преди дни стана ясно, че правителството също вече не дава подкрепата си на директора, след като транспортният министър обяви, че няма да има нито съкращения на служители, нито на линии, което бе искано от Недев като част от оздравителната му програма. В края на краищата в началото на този месец стана ясно, че държавната субсидия за железниците няма да бъде спирана, а продажбата на „Товарни превози” бе отменена.
В средата на юли Агенцията за приватизация прекрати процедурата за продажбата на "БДЖ Товарни превози", след като се яви само един кандидат - "Дует реълуей България", дъщерна на регистрираната в Кипър офшорка "Дует реълуей лимитед". Шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов поясни, че изискването към стратегическите инвеститори за оборот ще бъде намалено от 400 на 250 млн. евро, а от финансовите ще се очаква да управляват активи за 700 млн. евро вместо 1 млрд. Ще отпадне и изискването ДАНС да проверява кандидатите, пише и dnevnik.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети