Изскубаха канабис за $ 1 млрд. в паркове и гори в САЩ

dennews.bg
22.08.2012
размер на текста:

Широкомащабна операция срещу нелегалните насаждения на канабис из горите и национални паркове в западните части на САЩ доведе до унищожаването на 578 хил. растения на стойност повече от 1 млрд. долара, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ, информира vesti.bg.
Двумесечната операция, която започна на първи юли в седем щата - Калифорния, Айдахо, Невада, Орегон, Юта и Вашингтон, бе ръководена от Агенцията за борба с наркотиците и горските служби.
Най-значимата част от нелегалните насаждения беше открита в Калифорния, където бяха намерени 96 полета с най-малко 484 хил. растения.
Огромно количество биологичен отпадък, стотици метри напоителни системи и голямо количество подобрители и пестициди са заловени в нивите, уточняват от министерството.
Намерени са също и оръжия.
Обвинени са 14 души, свързани с нелегалните насаждения, в източната част на Калифорния.
Горите и природните паркове "продължават да изпитват ефекта от нелегалното отглеждане на канабис дълго време след събирането му.
Култиваторите унищожават местната флора, за да направят повече място за наркотичното растение, режат се дървета, за да се осигури повече слънце и се отклоняват водни потоци за напояването му", обяснява министерството в комюнике.
"Те вкарват химически продукти и отрови, за да осигурят по-висок добив. Торят, използват пестициди и пръскат срещу гризачи, което замърсява почвата и водата", добавят от министерството.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети