Бракониери на елени виновни за пожара над Рилския манастир

Десислава Панайотова-Янкова
21.08.2012
размер на текста:

Хеликоптерите се върнаха до Пловдив за да заредят, след това обаче ще гасят големия пожар в природния парк, увери Найденов. Снимка: dennews.bg

Бракониери на елени в Природен парк „Рилски манастир” са вероятните виновници за огромния пожар в местността Празна торба в Рила планина. Това съмнение изказа игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий при посещението на министър Мирослав Найденов на мястото на стихията. Мнението на дядо Евлогий бе подкрепено и от областния управител на Благоевград Костадин Хаджигаев.
Министърът е на проверка в района по молба на игумена, който потърси Найденов след безуспешните опити да бъде повикан хеликоптер за гасенето на стихията. Найденов успокои дядо Евлогий и миряните, че държавата ще вложи нужните ресурси докато пожарът не бъде овладян напълно.
Междувременно двата хеликоптера на Министерство на отбраната, които сутринта овладяха пожара в района на язовир Калин и които долетяха над Рила по искане на кмета на Кочериново Иван Минков преустановиха гасенето, за да заредят гориво от авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив. След това машините ще се продължат гасенето на високопланинския пожар над Рилския манастир, увери министър Найденов.
От сайта на Министерство на отбраната става ясно, че двата вертолета Ми-17 са от състава на Военновъздушните сили.
Командир на първия екипаж е бригаден генерал Златко Златев, с втори пилот майор Борислав Тафков и бордни техници капитан Ангел Нонин и офицерски кандидат Мирослав Михайлов.
Командир на втория екипаж е полковник Евгени Белкинов, с втори пилот подполковник Димитър Павлов, бордни техници офицерските кандидати Рангел Рабаджиев и Георги Петров.
Екипажите са в непрекъсната връзка с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, по чието искане участват в гасенето на пожара.
Вертолетите зареждат с вода от микроязовири в района на град Рила.
Пожарът в Кочерински Калин е напълно погасен, но на мястото остават дежурни.
„Оставихме 20 работници и служители на общината. Ще има денонощно наблюдение през идните дни, за да не се появи ново огнище. За момента пожарът е напълно овладян”, увери Минков.
Около 50 декара гора, собственост на община Кочериново и на Рилския манастир, са унищожени при стихията причинена от двама мъже от Пастра. Както писахме, те чистили частна ливада и запалили огън, за да унишожат сухи треви и боклуци. Пламъците обаче бързо се разпростряли и обхванали съседната гора.
Двамата, както и собственикът на ливадата наел ги за работата Димитър Урдев са предадени на прокуратурата.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети