Пожар гълта иглолистна гора в Природен парк „Рилски манастир”

DenNews.bg
20.08.2012
размер на текста:

Снимка: Архив

Огромен пожар гълта иглолистна гора в землището на Природен парк „Рилски манастир” на границата с Национален парк „Рила”. Огънят се разпространява между река Илийна, от страната на град Рила и хижа „Македония”, от страната на Благоевград. Над 100 пожарникари и доброволци се борят със стихията в момента. Местността Празна торба е труднодостъпна с изключително тежък терен, което усложнява локализирането и гасенето на пожара, възникнал вчера следобед.
По първоначални данни горят между 10 и 15 декара иглолистна гора.
„Теренът е изключително тежък. Само в едната посока са нужни около 3 часа за да се достигне до местността. Областният управител Владислав Стойков е в Рила, създали сме кризисен щаб и ще поискаме отпускането на хеликоптер. Няма как по друг начин да овладеем пламъците”, обясни кметът на Рила Георги Кабзималски.
По негова информация вече започва изсичането на просеки, за да се ограничи „слизането” на огъня към долната част.
„Няма как да спрем огъня по билото. На място са пожарникари, горски и доброволци. Без хеликоптер обаче няма да успеем да овладеем положението”, посочи Кабзималски.
Все още никой не говори за причините за възникването на пожара. Сигналът е подаден на тел. 112 малко след 14 часа вчера, най-вероятно от служители на ПП „Рилски манастир”.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети