Мобилни екипи тестват за СПИН безплатно

DenNews.bg
02.08.2012
размер на текста:

Мобилни екипи ще правят безплатни тестове за ХИВ/СПИН в редица градове и Черноморието в продължение на цял месец. Анти СПИН кампанията на Министерство на здравеопазването започва от днес, като първият град, в който ще се правят тестове е Варна. Мобилният кабинет ще работи от 18.00 до 21.00 часа на площад "Севастопол". Подвижните медицински екипи ще бъдат разположени на възлови места, освен на площад "Севастопол" през следващите дни кабинетите ще могат да бъдат намерени и пред общината и на входа на Морската градина.
В София всеки вторник и четвъртък до края на месеца от 18.30 до 21.30 часа колата ще се намира в Борисовата градина.
В Бургас медицинските специалисти ще тестват за ХИВ в курортите по Южното Черноморие - Царево, Приморско, Бургас, Созопол, Поморие, Слънчев бряг, Несебър.
В Добрич кампанията ще обхване Международния юношески лагер в Кранево, както и курортите Албена и Балчик.
Екипи ще има и в Благоевград и Стара Загора. В Благоевград мобилни кабинети ще са около плажовете и хотелите в с. Добринище, с. Огняново, Сандански, Кюстендил и Дупница.
Консултациите и изследванията в област Стара Загора ще се правят при басейните и аквапарковете, както в града, така и в Казанлък, с. Пряпорец, с. Овощник, с. Ягода и Павел баня.
Повече информация за графика на мобилните медицински кабинети в цялата страна може да бъде намерена на уебстраницата на "Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" - www.aidsprogram.bg.
Здравното министерство информира, че в средата на юли броят на регистрираните лица с ХИВ у нас е общо 1564. От началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ позитивни са 91, от тях 69 са мъже, а 22 - жени.
Близо 70% от новооткритите случаи са млади хора под 29 години. Тази година бяха регистрирани и пет непълнолетни лица под 15 години. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ позитивни в столицата София – 48, следват ги областите Пловдив (12), Пазарджик (6) и Варна (5).
Данните показват, че 31 % от новоинфектираните са употребяващи интравенозни наркотици, а 32% са мъже, които са съобщили за сексуални контакти с други мъже.
От началото на годината в лабораториите в цялата страна са проведени над 150 000 изследвания за ХИВ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети