И Външно скочи срещу присъдата на „Pussy Riot”

dennews.bg
19.08.2012
размер на текста:

Министерство на външните работи излезе с официално изявление, в което изразява своето разочарование и несъгласие с присъдата на трите момичета от групата „Pussy Riot”.
На сайта на ведомството има изявление на говорителя, което гласи следното:
Разочаровани сме от непропорционалната по тежест присъда срещу Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич от руската група „Pussy Riot”. Изкуството търси провокация, но това не може да бъде повод за наказателна репресия. Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества.
Възмущението си от присъдата вчера изразиха и от централата на ДСБ. Оттам изпратиха официално писмо до президента Владимир Путин чрез посолството на Руската федерация в София.

Съдът осъди трите певици от пънк групата "Пуси райът" на две години затвор, като присъдата започва да тече от деня на ареста им.
Надежда Толоконникова (22 г.), Екатерина Самуцевич (29 г.) и Мария Альохина (23 г.), бяха признати за виновни по обвинение за хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист и вражда.
През февруари те нахлуха в столичната катедрала "Христос Спасител" и изпълниха т. нар. пънк молитва с призив Богородица "да изгони" президента Владимир Путин.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети