Юристка внесе жалба срещу шефката на „Паркинги и гаражи” за организиране на престъпна група и рекет

Адвокат Божкова пита: Общинското предприятие шерифство ли е, управителят Елена Малчева местният шериф ли е?

dennews.bg
17.08.2012
размер на текста:

Юристката от Дупница адвокат Йорданка Божкова внесе днес в прокуратурата жалба по член 321, ал.1 от Наказателния кодекс срещу управителя на общинското предприятие „Паркинги и гаражи” Елена Малчева за организиране на престъпна група и рекет. В нея адвокат Божкова твърди, че инкасаторите от синята зона с изричното разпореждане на Малчева чрез насилие и упражняване на рекет събират неправомерно такси за синя зона и глобяват собственици на автомобили за неправилно паркиране. Има вероятност районната прокуратура в Дупница да препрати жалбата по компетентност в специализираната прокуратура в София заради посочения от адвокат Божкова член от Наказателния кодекс.
„Общинското предприятие „Паркинги и гаражи” шерифството на Дупница ли е, Елена Малчева местният шериф ли е?” попита след излизането от прокуратурата адвокат Божкова, а поводът бе поставянето на скоба на автомобила й, паркиран на тротоара пред кантората й. След като опитала да обясни на инкасатора от синята зона, че тук спира всеки ден и че мястото е за собственика на имота, а тя е наемател, била извикана и полиция. Пред служителите от КАТ адвокат Божкова била принудена да плати глобата от 10 лв., за да бъде освободен автомобила й от скобите. В жалбата адвокат Божкова твърди, че инкасаторите от синята зона в Дупница злоупотребяват ежедневно с превишаване на власт, като изземват функциите на служителите от КАТ и поставят скоби на автомобили, паркирани на тротоарни площи, които са извън територията на синята зона. А според разпоредбите в Закона за задвижение по пътищата сакнции за паркиране върху тротоар имат право да налагат само органите на КАТ.
„Днес на мен ми бе наложена глоба, без да ми бъде дадено право да възразя. За поставянето на скобите заради паркиране върху тротоара не бе съставен констативен протокол, в който да се опише цялата ситуация и на базата на който да стане ясно в какво точно се изразява моето нарушение. Така ми бе потъпкано правото да обжалвам постановения акт, какъвто така и не бе издаден. Инкасаторът просто дойде с касовия апарат и ми издаде касова бележка за плащане на 10 лева. И всичко това се случва под давлението на Елена Малчева, която по цял ден обикаля града с авотомобила си и издава устни нареждания на инкасаторите. Това поведение е примитивизъм и на база на приети от общинския съвет подзаконови нормативни актове, които противоречат на закона, в този град се въвежда ред. Искам да попитам как така инкасатори от синята зона събират такси за паркиране на тротарни площи, които по правило не влизат в синята зона, и как изобщо събират такси в района на синята зона, без да има обозначени места. И как така продължават да се събират такси по улици в центъра на Дупница, по които момента текат ремонтни дейности”, недоумяваше днес адвокат Божкова.

 

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети