Двама арестувани и в България за 3-те тона кокаин в Испания

DenNews.bg
16.08.2012
размер на текста:

Двама души са арестувани в София във връзка с хванатата рекордна пратка от 3 тона кокаин в Испания на борда на българския кораб „Св. Николай”.
По първоначални данни единият – Р.К. /37г./ от София е организаторът на транспорта на наркотика. Той няма регистрирани криминални прояви. Вторият от членовете на престъпната организация е отговарял за наемането на част от екипажа на кораба. Х.Х. / 46 ./, адресно регистриран в София, е криминално проявен и съден в друга държава,има множество регистрации, информират от Пресцентъра на МВР.
Те са задържани при съвместната операция на служители от отдел «Наркотици» при ГДБОП и полицейските служби на Франция, ДЕА-САЩ и СОКА – Великобритания наречена „Картел”.
Арестите в България бяха очаквани, тъй като след задържането на кораба „Св. Николай” с 21 души на борда, испанската полиция още вчера съобщиха, че операцията, подготвяна от 8 месеца, ще продължи у нас.
По данни на МВР, каналът за трафик на наркотици е действал от Южна Америка към Европа.
Днес премиерът Бойко Борисов коментира случая. Той изрази съжаление, че моряците не са били предупредени да не се качват на борда, но това би провалило акцията.
"Съжалявам, че отново български моряци са задържани. Нямаше как да кажем на моряците: Бягайте от кораба, защото ще го хванем", каза Борисов. Той отбеляза, че ще е много трудно правосъдието да отсъди кой е забъркан и кой не е. „Това ще е дълъг процес, защото става въпрос за 3 тона кокаин. Това е огромно количество за цял свят", коментира премиерът
Предполага се, че нашите моряци са от Варна, Бургас и Добрич.
Борисов посочи още, че вътрешният министър Цветан Цветанов ще отиде до Испания през следващата седмица, „за да провери на място каква е ситуацията”.
Все още не е ясно коя е фирмата собственик или оператор на арестувания с три тона кокаин български кораб.
Испанските власти все още не са съобщили имената на българите. Те са в предварителния арест в Кадис, където ги разпитва следовател.
Корабът "Св. Николай", който пътувал под български флаг е пътувал към Галисия, а след това наркотикът е трябвало да бъде прехвърлен в Мадрид.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети