Експлозия в Дамаск до сгради с наблюдатели на ООН

dennews.bg
15.08.2012
размер на текста:

Снимка: BBC

Голяма експлозия е избухнала близо до военен комплекс в сирийската столица Дамаск, и до хотел, използвани от наблюдател на мисията на ООН, информира BBC.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че трима души са били ранени при експлозията, но че никой от тях не е от наблюдателите от ООН.
Все още не е ясно каква точно е била целта на експлозията.
Междувременно комисарят за хуманитарната помощ към ООН Валери Амос, който е на посешенние в Сирия обяви, че трябва да се улесни още повече достъпа до помощ на цивилните. Според него от последното му идване през мерт ситуацията в Сирия се е влошила рязко.
.Държавната телевизия съобщи, че взривът е бил причинен от бомба в близост до камион с гориво, намиращ се на в паркинга в близост до хотела, но според друг доклад става ясно, че става въпрос за самоделно взривно устройство.

Снимки от Дамаск показват, огромен стълб от дим, идващ от района, в центъра на града и няколко линейки са наблюдавани да карат бързо в тази посока. Превозни средства на ООН на близкия паркинг са покрити с прах и отломки.

Заместник-външният министър на Сирия Фейсал Meкдад посети мястото на взрива и пред държавните медии обяви, че този акт е "престъпно деяние, насочено към нарушаване на реда в Сирия" и призова международната общност да "работи ръка за ръка срещу тероризма".

"Потвърждавам, че ние сме с ООН и ние ще направим всичко възможно да гарантираме тяхната защита, така че те да изпълняват своята роля", каза той.

Има няколко правителствени и военни сгради в околността, която е с висока степен на сигурност.

Високопоставен член на основната бунтовническа сила Свободна сирийска армия (FSA), каза пред новинарската агенция AFP, че те са е извършилш нападението.

"Операцията на FSA бе насочена срещу офис на военните и експлозивите бяха предназначени за офицери и членове но проправителствен милиция, който участват в ежедневните операции в Дамаск".

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети