Столичани на протест срещу новата наредба за Синята зона

dennews.bg
15.08.2012
размер на текста:

Софиянци организират обществена реакция срещу новата наредба, регламентираща т. Нар. Синя зона в столицата. Протесните действия започват в 17 ч., а мястото е паметника на Патриарх Евтимий, информира news.bg.
По последни данни на гражданско движение ДНЕС, което заведе иск срещу новата наредба, подписалите се срещу нея са 15 000 души.
Успоредно със събирането на подписи в столицата, тече и он-лайн подписка, която е достъпна тук. Във фейсбук вече е създадена и група за протеста.
Припомняме, че в началото на март столичните общинари приеха, наредба, с която се въвежда синя в зона в идеалния център, като там паркирането ще струва 2 лв./час. Зелената ще е в по-широкия център с 1 лв./час. Тази нова наредба е предвидена да влезе в действие от 1 септември 2012 г.
Прието беше още и предложението за продължителността на двете зони от 8.00 до 19.00 ч. Освен това синята зона ще действа и в събота между 8.00 и 14.00 ч.
150 лв. годишно ще плащат живеещите в синя зона и 100 лв. - в зелена. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока, тоест съответно 450 или 300 лв., като реално общината не осигурява гарантирани паркоместа срещу тези суми.
От “Днес” коментират, че напрежението сред столичани се засилва, спонтанните събирания на стачкуващи ще зачестят и в общината ше влизат все, повече жалби от граждани.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети