Голяма Богородица е

dennews.bg
15.08.2012
размер на текста:

С камбанен звън в катедралния храм „Свети Георги Победоносец” в Дупница днес започват честванията по случай на-големия от всички празници, посветени на Божията майка- Успение Богородично по-популярно като Голяма Богородица.
В 8:30 ч. археирейският наместник отец Георги Паликарски ще започне служенето на тържествена литургия. На този ден църквата почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище и в катедралния храм ще бъдат принесени и много дарове пред иконата на Богородица. В двора на катедралния храм ще бъде раздаден постен курбан за здраве, приготвен от боб.
Този празник е един от дванадесетте велики празници, като е най-големият от всички празници, посветени на Богородица.
Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот. Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.
В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.
Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. В църквата “Успение Богородично” в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят - чудотворната икона Св. Богородица Йерусалимска". Тя привлича както християни, така и мюсюлмани - вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети