Община Дупница влезе в топ 10 с просрочени задължения

dennews.bg
14.08.2012
размер на текста:

Община Дупница влиза в групата на 10-те общини в България с най-много просрочени задължения. Тя се нарежда в топ класацията заедно с общините Перник, Кърджали, Видин, Столична община, Смолян, Силистра, Сливен, Родопи и Пазарджик. Това обяви днес заместник-финансовия министър Владислав Горанов. Заедно с финансовия министър двамата днес дадоха справка за финансовото състояние на общините.
Владислав Горанов представи сравнителната оценка на финансовата стабилност и дисциплината в общините, която ще бъде публикувана на всеки три месеца.
Според данните най-добра обща оценка тази година имат: Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Силистра и Димитровград. Бургас е преминал от трета група във втора, Силистра от четвърта група, където е била миналата година, сега се нарежда в трета група.
Като пример за най-добра община Дянков посочи Шабла. Сред общините с най-голямо намаление на просрочените задължения са Столична община, Сливен, Хасково, Пазарджик и Карлово.
Общините с най-ниска обща оценка за тази година са: Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин и Пазарджик. Такива, които са влошили състоянието си през първото полугодие на тази година са Кърджали, която от трета група минава в четвърта и Кюстендил, която от 4-та група минава в пета.
Общините с най-голямо увеличение на просрочените задължения към 30 юни тази година са Варна, Перник, Видин, Кърджали и Пловдив.
От малките общини с население под 6000 жители най-добра оценка имат за тази година освен Шабла и Челопеч, Чавдар, Златица, Бяла (Варненска област). Такива, които са подобрили положението си през първото полугодие са Шабла, Рила, Априлци, Лесичево, Копривщица, Чавдар, Челопеч, Опан и Минерални бани.
Най-голямо намаление на просрочените задължения имат Приморско, Брегово, Златарица, Кресна и Медковец. От малките общини най-ниска обща оценка имат Земен, Струмяни, Антон, Борино, Борован. Малки общини, които са си влошили състоянието са Струмяни, Малко Търново, Кула, Земен, Кайнарджа, Гурково, като най-голямо увеличение на просрочените задължения имат Земен, Белградич, Струмяни, Батак, Борован. Владислав
Общо към 30 юни 2011 година всички общини имат просрочени задължения в размер 205.1 милиона лева, а към 30 юни 2012 година 179.2 милиона лева.


Ще се въведе стимулиране на общините, които са финансово дисциплинирани и подобряват финансовото си положение.
Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков и добави че това ще стане с бюджет 2013 година.
Вече е направено такова предложение на Национално сдружението на общините. Стимулите ще бъдат и за тези, които традиционно се справят добре и за тези които показват подобрение на показателите си.
„Искаме тези, които са по-дисциплинирани да получават допълнителни средства и да няма надежда, че общини, които не се справят накрая ще получат финансови стимули", каза Дянков. Той изтъкна, че години наред системата е била такава, че независимо от финансовите резултати накрая на годината общините са били допълнително финансирани от държавата.
Перник, Кърджали и други общини в края на година са били абонирани за допълнителни средства защото не се справят, посочи Дянков като пример. Той съобщи, че и сега има общини, които са в толкова лошо финансово състояние, че не биха могли да изплатят задълженията си за един мандат. Тези общини са в ситуацията на Гърция.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети