Институции си подмятат туберкулозен скитник

DenNews.bg
14.08.2012
размер на текста:

Институции и болници в Бургас си подмятат като топка болен от туберкулоза скитник, който най-вероятно е разпространявал силно заразната болест с постоянните си походи из града. Мъжът е в изключително тежко състояние, но никоя болница не иска да го лекува, защото няма здравно осигуровки, пише БЛИЦ.
Миналата сряда скитникът бил засечен в автобус на общинския превозвач и помолен да слезе. Тъй като бил в окаяно състояние, кондукторът изчакал да дойде последната спирка и с помощта на шофьора успели да го положат в тревната площ. Все още не знаели, че е опасно заразен. След това повикали линейка на Бърза помощ и полиция. Пред тях мъжът обяснил, че е болен от туберкулоза. Линейката го откарала в Спешния център в Бургас, но след час-два той бил отново върнат с друга линейка на същото място от което бил взет, тъй като не можели да го лекуват заради липса на здравна осигуровка.
Служители на общинската фирма "Бургасбус", които в продължение на пет дни са се опитвали да помогнат на болния се обърнали към сайта “Бесове”. От минлата седмица човекът е живял на открито в градинката срещу МОЛ „Бургас Плаза“, в края на жк „Изгрев“, въпреки видимо тежкото му състояние.
„Звъняхме многократно на всички възможни инстанции, вече знаехме, че е опасен, негови приятели идваха дотук и му подхвърляха храна, но не го доближаваха. Човекът беше напълно с ума си, роден е през 1966 г., бургазлия е, живял е доскоро в къща на 5-и км, но я съборили, тъй като била незаконна. Най-страшното обаче е това, че скитника твърди, че се е заразил на последното си работно място, в производствен цех в кв. Лозово, където имало още заразноболни, които все още били на крак и ходели на работа”, разказват хора, разговаряли със скитника.
Служителка от общинската линия позвънила в понеделник възмутена на Общинската служба по социално подпомагане и разказала за гаврата с болния. Оттам казали, че ще се обадят в инфекциозната болница, тъй като не бивало да се транспортира с друга линейка.
„Не знаем какво точно е станало, но в крайна сметка от инфекциозното не пратиха линейката и го взеха с обикновена, пишете и предупредете, че мястото, където лежа този човек продължава да не е дезинфектирано“, предупредиха от „Бургасбус“.
Проверка на журналистите установила, че скитникът продължава да лежи в зелените площи. Хора са му оставили пет кренвирша и цял хляб, които обаче болният не бил докосвал. По думите на свидетели, човекът си отивал от този свят, бил много слаб, не приемал храна и вода.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети