Орда казаци язди от Москва до Париж за спомен от разгрома на Наполеон

DenNews.bg
13.08.2012
размер на текста:

Казаците ще пристигнат в Париж в средата на ноември.Снимка: AFP

Орда казаци ще премине на коне 2500-те километра от Москва до Париж в чест на 200-годишнината от пропъждането на Наполеон от Русия. Двайсетината казаци ще минат по пътя на предците си от 1812 г. през Русия, Беларус, Полша, Литва, германия и Франция, предаде Франс прес, цитирана от vesti.bg.
Походът е организиран в рамките на честванията на победата на Русия над Наполеон след битката при Бородино на 7 септември 1812 г.
Няколко месеца по-рано френският император нахлува в царска Русия. Той влиза с войските си в Москва през септември, но цар Александър Първи не капитулира. През октомври Наполеон е принуден позорно да се изтегли от Русия. По петите му тръгва казашки батальон от свободолюбиви авантюристи, верни на царя. Те успяват да разгромят Великата армия на Наполеон при прекосяването на река Березина.
Сега наследниците им тръгват от хълма Поклонная гора в Москва, където е паркът на Победата, а планират да пристигнат към средата на октомври в замъка Фонтенбло край Париж, където Наполеон абдикира през 1814 г.
По време на похода те ще поставят цветя на гробовете на руските воини, но и на гробовете на французите и на поляците, каза Павел Мошчалков, един от организаторите.
Походът е финансиран само с дарения и спонсори, уточни Александър Буковски, който отговаря за финансирането на проекта.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети