Мистерия „уреди” пенсионери с венециански канали насред дома им

Десислава Панайотова-Янкова
10.08.2012
размер на текста:

Вадата тече буквално през стаите в къщата. Снимки: dennews.bg

Мистериозни течове „уредиха” семейство пенсионери от бобовдолското Големо село с мрежа от венециански канали насред дома им. Може и да не ви се вярва, но през спалнята на Елена и Методи Станкеви минава истинска вада. Двамата са разбили пода покрай едната стена за да могат да изчерпват водата в опит да запазят основите на дома си. Домашният канал е покрит с плочи, мокет и черги, но въпреки това влагата в стаята се усеща. Всяка сутрин пенсионерите вдигат постелите на пода и изчерпват водата с кофи. Усещането да имаш река насред дома си може и да е съблазнително в жегите, но не и когато вече има реална опасност за здравината на цялата къща. Мазилката пада, пострадали са и другите стаи на дома им, даже пристройка, която ползват за мазе и е на метри от къщата. Дворът им пък прилича на джунгла, макар невероятните горещини и суша през последните месеци.

Методи и Елена се опитват да се спасят с отводнителни системи, правени от тях.


„Отвсякъде излиза водата. От 60-та година сме тук и такова нещо никога не е било. Влагата започна да се появява през 2000 г., но в последните две години вече е нетърпимо. Как не ме е застрелял още съседа под нас не знам, защото от нас водата ходи и към неговите имот и къща”, обяснява Методи.
Станкеви вече са почти инженери. Сами са изградили система от отводнителни системи, но въпреки това водата не само, че не намалява, ами се увеличава. Методи е прокарал маркучи от къщата си към шахтата с водомера на двора, оттам други тръби водят водата в края на имота му.
„И при най-голямата суша тука имаме колкото искаш вода”, констатира Елена, вперила поглед в трите басейна в имота.
Заради влагата жената изкарва страхотни домати от градината, но това не я радва въобще. „Остави ги доматите, то къщата ще падне, ако не се направи нещо. Няколко къщи над нас и съседа под нас също страдат, но такова нещо каквото е в нашата къща, никъде няма. Ние сме на най-ниската точка и тук се събира водата”, обяснява Елена. Според съпруга й пък вина за малката Венеция в имота им има селският резервоар за питейна вода.
„Този резервоар е строен през 70-те години, а не е ремонтиран от сума време. Намира се точно по права линия над къщата ни и най-вероятно оттам някъде изпуска и се събира при нас. Писахме и до Кюстендилска вода и до областния управител, като най-голям, но нищо”, казва Методи.
 

Всички стаи са в това положение (горе), а отвън мазилката пада.

Все пак преди няколко месеца комисия от общината огледала засегнатите къщи, обяснява и кметът на Големо село Васил Васев.
„Не се знае това подпочвена вода ли е, теч ли е. От комисията обаче смятат, че проблемът идва от това, че къщата е на едно равнище с реката, а в района има подпочвени води. За мен обаче има и друго обяснение. Отгоре на няколко къщи е вкарана промишлена вода за напояване и е възможно оттам да има теч”, смята Васев.
Според Станкев обаче проблемът не е нито в промишлената вода и поливането, нито в реката.
„Ако е заради поливането зимата не трябва да има проблем, а е същото. Реката пък е много далече, а и при нас тече, а в къщите между мен и реката няма проблем и бунарите им са празни. Само отгоре идва водата-от резервоара, защото винаги е влажно от другата страна на пътя, а асфалтът се е напукал”, категоричен е стопанинът на малката Венеция.
На сигналите му до ВиК откликнали само до толкова, че да проверят дали водата е питейна или не. Установено е, че водата не е питейна и това е доказателство, че не става въпрос за теч от водопровода. „Освен това ние с бабата плочка по плочка вадихме пред къщата да огледаме водопровода-нищо му няма”, казва Методи.
В опит да разплете случая Васев, който е кмет на Големо село от есента, ще помоли тези, които ползват промишлена вода, да спрат потреблението след поливния сезон за седмица. Тогава ще бъде източен и бунарът на Станкеви. „Така поне може да видим дали е от бунара или от промишлената вода”, смята той и е категоричен, че няма как водата да идва от резервоара, защото лично го е оглеждал няколко пъти и течове не е видял.
На последната сесия на Общински съвет заместник-председателят на местния парламент Валери Радлев поиска помощ от общината за къщите на Станкеви и съседа им Славчо Вретенаров. Радлев изтъкна, че домовете имат се нуждаят от спешно отводняване и ремонтиране, за което са нужни 10 хил. лв.

Къщата над тази на Станкеви също е пропита от влага,


Според градоначалника Кирил Станчев обаче, едно че няма как и от къде да бъдат отпуснат тези средства, и второ че няма да бъдат достатъчни за цялостното отстраняване на проблема. Според кмета трябва да бъде изграден дренаж, който обаче е много скъп.
„Ако се изчисти отводнителния канал, който е над къщата и в момента е задръстен и не работи, нещата ще се подобрят. Нека там да се насочи този теч, а не в къщата ни. Аз не знам от къде са стигнали до тези 10 000 лв., като според мен и 1000 лв. са достатъчни. Да изчистят канала, да си ремонтират резервоара и да оправят коритото на реката. Защото като завали и има повече вода, реката излиза на високото и влиза в къщите под нас. И става още по-страшно”, смята Методи.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети