Мъст за неплатен наем на земя причинила пожара над газопровода за Гърция

Пастирката на село Баланово за малко не паднала жертва, огънят я заварил спяща под едно дърво

dennews.bg
10.08.2012
размер на текста:

Мъст за неплатен наем на земеделска земя стои в основата на пожара от 8-и август, тръгнал от дупнишкото село Баланово и стигнал до газопровода за Гърцишя. Срещу собственичката на имота Снежана Йорданова е образувано дознание в полицията в Дупница за причиняване на пожар по непредпазливост, става ясно пък от прессъобщение от Областната дирекция на полицията.
Всъщност всичко започнало от спор между Снежана Йорданова и четирима предприемачи, наели имота й в село Баланово и направили там парници за краставици и домати. Тъй като не си платили уговорената сума, Снежана разпоредила на сина си да започне да реже металните конструкции на оранжерията, за да си приберат желязото и да го предадат на вторични суровини. Хвръкналата искра от машината за рязане първо запалила тревите в имота на Снежана Йорданова, прехвърлила се на бунгалото й, след което заради силния вятър огънят станал неудържим. Пожарът унищожи 100 декара иглолистна гора над селото, садена преди 10 години, както и 20 декара жито. Заради силния вятър и горещините огънят се прехвърли и към съседните села Грамаде и Блажиево, като стигна до местността Спротива на село Джерман, откъдето преминава част от газопровода за Гърция. От обяд на 8-и август до сутринта на средващия ден гасачески групи, пожарникари, доброволци и планински спасители се бориха с огнената стихия, а падналия през нощта дъжд им помогна в овладяването й. Пожарът все още не е овладян, все още има огнища, които тлеят.
Оказва се, че пожарът за малко е щял да вземе и жертва.Пастирката в село Баланово Малинка Занева, която полегнала да си почине под едно дърво, се събудила и с ужас видяла, че огънят е до нея. Жената едвам се спасила, но успяла да спаси и стадото кози. Тъй като носела в себе си мобилен телефон, успяла да се обади на роднини, които дошли с кола и я извели от мястото.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети