Стартира програма за наемане на трайно безработни

Светлана Пилева-Блатска
10.08.2012
размер на текста:

Нова програма по оперативна програма Развитие на човешките ресурси “Подкрепа за заетост” стартира от 15-и август. Тя е предназначена за трайно безработните и е насочена към нискокфалифицираното и нискообразованото население и хора от етническите групи. Програмата ще предлага работа в сектора, който касае извънкомуналните и битови дейности. Лицата, чийто работодател ще бъде общината, ще получават възнаграждение от 380 лв. на месец плюс осигуровките. Наетите от частните фирми, ще получават възнаграждение равно на икономическата длъжност, която ще заемат, като и на тях ще се плащат осигуровките, обясни директорът на Бюро по труда Дупница Наташа Илиева
Според нея, наемането на такива хора ще бъде в полза на общините, тъй като те имат нужда от общи работници, които да почистят коритата на реките, да строят детски площадки и куп други общински дейности.
“Имаме заявления от всички общини, като очакваме поне 100 със стратирането на програмата”, допълни Наташа Илева.
Едно от условията, което трябва да спазват кандидате е да не са свързани пряко с образованието или медицината, като предимно ще се наемат хора за помощен персонал.
И двете болници в Дупница са заявили, че желаят да наемат хора по тази програма, същото се отнася и за детските градини.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети