Общински лов на бездомни кучета стресира дупничани

Служители гонят и приспиват четириногите пред погледите на деца и възрастни, носят животните завързани в чували

dennews.bg
07.07.2012
размер на текста:

Хайките за улавяне на бездомните кучета в Дупница се превърнаха в грозна картина, сигнализират граждани. Служители на общината гонят и приспиват кучетата посред бял ден и пред очите на деца и възрастни. Неприятните сцени включват не само стрес за животните, което е недопустимо и наказуемо по закон, но плашат и свидетелите на „лова”.
„Ужасена съм. Децата ми започнаха да плачат, уплашиха се. Аз съм възрастен човек, но и за мен е стрес да виждам подобни сцени. Не съм от крайните защитници на правата на животните, но това е недопустимо. Двама мъже гонеха с викове куче по центъра. Единият носеше на гърба си чувал с куче, което се мяташе и квичеше, а това което гонеха се луташе уплашено. В гонитбата се включиха дори и работници от центъра на площада. Потресена съм”, сигнализира в редакцията ни дупничанка. За подобни сцени свидетелстват и други граждани, като изтъкват, че не са против програмата за улавяне, кастрация и обезпаразитяване на бездомните кучета, но това може да става без причиняването на стрес за животните и хората.
„Нека ги ловят рано сутрин или късно вечер и да спазват хуманното отношение към животните. В края на краищата си има закони и наредби и както аз съм длъжна да ги спазвам, така и кмета и служителите му са длъжни да ги спазват, а не една иначе необходима мярка да се превръща в насилие над животните и пореден стрес за хората”, коментира още дупничанката.
„Причиняването на стрес и болка на животно е закононарушение. Абсолютно недопустимо е животните да се пухат в чували, чанти или пликове. Има си ред, описан в наредбата, където ясно е посочено, че със служителите трябва да има ветеринар. Кучето може да се лови с голи ръце или примка, но така че да не бъде наранено и стресирано. След улавянето се поставя в клетка и се транспортират, така че да може да стои право и да лежи без притеснение. Законодателството ясно е очертало всяка стъпка от третирането на бездомното животно и не може да се правят своеволия. Когато се налага кучето се приспива с медикамент и доза определена от ветеринарен лекар, за да може да бъде транспортирано до приют”, обясниха за dennews.bg от природозащитна организация.
Там пък е постъпил сигнал, че преди седмица пред Гимназия „Христо Ботев” след подобна грозна сцена е било приспано видимо спокойно куче.
Общината ще преразгледа работното време на служителите и възможността хайките да стават рано сутрин или късно вечер, обеща заместник-кметът Крум Милев чрез говорителя на общината Даниела Годинова.
„Зам.-кметът знае за случая пред гимназията. Кучето е било приспано, а не умъртвено. За приспиването се използват треви, които осигуряват време за пренасяне на животното до приюта. Използването на чувал се налага само за пренасянето на животното до автомобила, когато той не може да бъде прикаран по-близо. Зам.-кметът е категоричен, че наредбата и закона се спазват. Щом има недоволство обаче времето за хайки ще бъде преразгледано”, обясни Годинова.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети