Бойко каза „Спри” и пожарът се укроти

DenNews.bg
05.07.2012
размер на текста:

Огнената стихия на Витоша най-после се подчини и започна да утихва. Самоволията на пламъците, които вчера за малко не подхванаха и зелената гора над Бистрица, бяха секнати лично от премиера Бойко Борисов, който в късния следобед вчера даде краен срок на бедствието-20:00 часа. Макар и да не разцепи минутата, а да продължи още няколко часа, пожарът днес вече е само тлеещи огнища, но не и жив огън.
Самият Борисов се качи до резерват „Бистрошко бранище” днес-на петия ден от началото на пожара. Той беше в компанията на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, Аню Ангелов и журналисти.
Премиерът заяви официално пред камерите, че пожарът е овладян и под контрол и благодари на всички участници в гасенето.
Вчера той обясни, че „гасенето на пожари е наука”. „Самият аз съм практик. Имам хиляди погасени пожари. От тях 15-20 горски. Никога не съм давал като пожарникар дори да си помисли някой, че трябва да ходи да пита министър, камо ли премиер, за пожар.
Горски пожар с вертолети и самолети не се гаси, той само се локализира и се правят опити с това да не се разшири. Погасяването може да стане само когато вкараш противопожарната техника – камионите с помпените станции вътре в пожара“, обясни Борисов, цитиран от OFFnews.bg. Той беше притеснен също да не се сблъскат българските вертолети и израелските самолети.
И в момента на терен работят около 500 човека - огнеборци, полицаи, военни и доброволци.
„Ще очакваме следствените органи и полицията да разследват. Няма как да няма намеса, защото за много кратко време беше обхваната много голяма територия, това няма как да е случайно. Моята работа като кмет беше да осигуря цялата техника. Не мога да кажа, че няма пропуски”, каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Тази сутрин беше направен оглед на обстановката с хеликоптер. Гасенето ще продължи и с жива сила. Огнището се простира на около 250 декара, но е почти изцяло оградено с просеки. Тлеенето в резервата "Бистришко бранище" обаче ще продължи дълго, тъй като много от районите са напълно недостъпни, пише news.bg.
Еврокомисар Кристалина Георгиева похвали властите и противопожарните служби у нас за реакцията им на пожара на Витоша. Тя обаче предупреди, че е нужна сериозна подготовка за очакваните в бъдеще по-чести и по-тежки природни бедствия.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети