Пожарникарите на Витоша пушат цигари и пият бира

DenNews.bg
04.07.2012
размер на текста:

„Пожарникарите, които са отговорни за доброволците на Витоша пият бира и пушат цигари! Няма организация! Оставени сме да се справяме сами!”, обясни човекът на dennews.bg от мястото на стихията в „Бистришко бранище” Георги Стоев, който в момента е доброволец там. Хеликоптерите, които жужат като пчелички сутрин, в часовете на живите тв блокове, значително са намалили курсовете си.
„Само от време на време се чува в далечината, но значително са намалили темповете си. Разбирам че, пожарникарите може да са уморени, но може да ни дават по-адекватни инструкции. Качихме части за резервоари, а сега ни се налага да тичаме с пластмасови бутилки за да гасим. Нашата група е югоизточно от Бистрица и при нас няма жив огън, но на много места тлеят сухи клони и растителност. Прецизни сме, защото пред нас има фланг от горски, които секат и пожарникари които обливат с вода, но оставят след себе си такива опасни участъци. Ако излезе вятър може отново да пламне, затова не бързаме да отидем от другата страна, но и тук разбрахме, че там положението вече е страшно. Нека правителството поиска помощ по въздух!’, обясни по телефона Георги.

 

Доброволците тръгват сами срещу пожара на Витоша, огънят е на 50 метра от зелената гора

 

Доброволците, участващи в погасяването на пожара на Витоша повече няма да слушат пожарната и местната власт и тръгват срещу огъня сами. Такива призиви вече събират подкрепа във Фейсбук и сайтовете за координация на доброволците.
Основната причина за крайното решение са десетките случаи, в които доброволци свидетелстват, че работата им е умишлено спирана и спъвана, а официалната информация противоречи на истината.
Лъжат, че пожарът е овладян! Това обявиха и представители на Партия Зелените на пресконференция днес.
По техни данни, постъпили от десетките доброволци в гората, огънят вече е на 50 метра от зелената гора над Бистрица и опасността бедствието тепърва да се развилнее е огромна.
„Дължината на фронтовата линия е около километър, а до Бистрица му остават само около 50 метра. Ако днес не успеем да овладеем ситуацията, ще стане страшно за България", категоричен е Александър Дунчев от Зелените.
Те призоваха всяка помощ, която бъде предложена на държавата, да бъде приета от Външно министерство. По думите им България трябва да инвестира в средства за борба с пожари от въздуха.

 

Андрей Ковачев чрез dennews.bg: Нека доброволците не правят нищо без съгласуване с пожарникарите

 

„Положението е критично, но нека доброволците не подемат сами инициативи и не сменят положението си. Ако огънят влезе в живата гора ще е прекалено опасно”, коментира Ковачев.
Според доброволци инструктажът се прави колкото след това списъците да бъдат използвани за отзоваване на групи от гората.
Пак по техни данни нарочно се тиражира информацията, че хората стигат и дори се връщат.
„Овладяването на пожара е илюзия, която се създава, за да не се посрами честта на Бойко Борисов като огнеборец”, отбеляза Димитър Кацов. По негова информация за гасенето на пожара няма нужното оборудване. Налице е силен дефицит на помпи и резачки.
„И македонците са взели решение в случай, че правителството ни поиска, да ни изпратят два самолета за гасене на пожари.
Дотук - Израел, Сърбия, Македония + стотици български доброволци в планината. Българското правителство начело с Цв. Цв. саботира всички опити за гасене на пожара.
Следете ФБ-страницата ЗаВитоша - статусите и коментарите на доброволците, - за да сте в течение на ИСТИНСКАТА информация, а не на тази по медиите, която идва от ПР-ите на Цв Цв. !!!”, алармира друг пост във Фейсбук.
На фона на това военният министър Аню Ангелов успокои, че по спешност към пожара вече е тръгнал специално пригоден танк с вместимост до 10 тона.
Спасителният танк обаче пълзи към Витоша от Търговище. Хубавото обаче му било, че прави просеки с широчина 4 – 6 метра.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети