Решаващ ден за Витоша. Отсичат пътя на огъня, тръгват и цистерните

DenNews.bg
04.07.2012
размер на текста:

Днес ще бъде решаващ ден за локализирането и погасяването на пожара в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша.
Пожарникари и доброволци трябва да довършат просеките в най-трудната част от терена и така да затворят огнището от всички страни. Наред с това се разчиства и път за цистерните и камиони с вода, които вече са с готовност да тръгнат към мястото на пожара.
Стотици доброволци отново участват в акцията от тази сутрин. Цяла нощ близо 100 пожарникари и горски не са спрели работа, а с помощта на природата пожарът не се е разраснал, тъй като няма вятър който да разнася пламъците.
Около 200-250 декара са унищожени до момента. Само около 15 декара са млада гора. Това обаче не означава, че щети няма при изпепеляването на старите и паднали дървета, тъй като там са унищожени почвата и видове ниска растителност.
Доброволци качват към мястото на пожара части за резервоари и помпи на гръб.
„На половин час от пожара сме. Тръгнахме пеша от Бистрица и вървим към долната част на пожара. Ние сме група от 24 души и носим части за резервоари и помпи. Идеята е да се направи система от помпи и резервоари за да се прехвърля вода към по-високите части”, обясни за dennews.bg доброволецът Георги Стоев. "Акцията е добре организирана. Минахме инструктаж, с нас има пожарникари, а хеликоптерите продължават да летят", добави той.
Джипове на OFFRoad-Bulgaria.com, чиято помощ бе поискана от кризисния щаб извозват пожарникари и доброволци към високите части. Възможно е по-късно джиповете на форумците да бъдат използвани и за пренасяне на вода и части за техниката/
Сред доброволците и днес има лекари, инженери, студенти.
„Без техния труд не бихме могли да постигнем поставените задачи. Държим много на доброволците”, коментира кметът на Бистрица Николай Гюров пред OFFnews.bg. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов също похвали доброволците и посочи, че от ден на ден те стават по-добри и организирани.
Според ген. Кирил Войнов, бивш заместник-началник на пожарната до 1992 година днес се усеща най-силното присъствие на правителството, местната власт и институциите. „Трябва органите да се сезират и да се помисли, защо толкова години това място не е почистено от падналите дървета. Трябва сериозно да се помисли за обучението на доброволци и за ново и по-добро оборудване на пожарникарите. Хеликоптерите са достатъчно, както и доброволците, но по-важното е да се вземат мерки за сигурност и хората да са на място с подходящата екипировка:, коментира Войнов. Според него в първите часове на пожара не е имало добра организация.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети