Бургер от скакалец и водорасли заменят месото и салатата до 20 г.

DenNews.bg
31.07.2012
размер на текста:

Нарастващото население на земята, промяната в климата, намаляването на водните ресурси и селскостопански площи несъмнено ще доведат до промяна в менюто на човека и хранителните му навици. От десетилетия човечеството пропилява огромни ресурси за да се изхрани със стек и пресни зеленчуци. И ако за момента това обрича на глад милиарди от Третия свят, а на другите гарантира безмерни загуби на пари и природни ресурси, то в близкото бъдеще човечеството ще трябва да избере между глад и коренна промяна в менюто си.
Бургер от насекоми, лабораторно „отгледано” месо и водорасли вместо салата. Това е примерното меню след 20 г., според експерти по храните, цитирани от Би Би Си.
Западът вече се обръща към традиционната за Африка, Япония и Тайланд консумация на насекоми.
Наскоро холандското правителство инвестира 1 милион евро в проучване и подготовка на бъдещи ферми за насекоми.
Как ще реагира обаче гнусливият западняк на идеята да похапва инсекти вместо бон филе? Не много добре. Точно затова футурологът Морген Гей предлага вместо „насекоми” да се използва фразата „мини добитък”, пише btvnews.bg, цитирайки Би Би Си.
Експертите от университета в холандския град Вагенинген пък изтъкват, че хората само могат само да спечелят от яденето на гъсеници, скакалци, щурци и оси. Насекомите предлагат толкова хранителна стойност, колкото и обикновеното месо, а освен това са страхотен източник на протеини и са значително по-здравословни. На всичкото отгоре развъждането им е далеч по-евтино, отколкото говедовъдството. Инсектите консумират по-малко вода, изискват по-малко площ и селскостопанска земя, не замърсяват околната среда с въглероден диоксид, за разлика от едрия рогат добитък.
Гей поднася и най-успокояващата за гнусливите потребители информация: Насекомите няма да бъдат сервирани под формата на пълзящи буболечки в чинията, а за бургери и наденици, които ще наподобяват колбасите от обикновено месо.
Наред с фермите за „мини добитък” скорост набират и т.нар. проучвания за създаване на месо „ин витро”. По-рано тази година холандски учени успешно създадоха „култивирано месо” в лабораторни условия. Чрез стволови клетки от крави експертите генерират мускулна тъкан, която според тях прилича на калмари.
Учените се надяват да създадат първия „бургер в епруветка” до края на годината. И тук голямата полза е екологичността на производството – ще бъдат значително намалени отделянето на вредни газове и потреблението на енергия и вода. Също така лабораторните пособия ще позволят на експертите да отнемат от мазнините на месото и да добавят полезни вещества.
Неясно е обаче какъв ще е вкусът и видът на „изкуственото” месо. Професор Марк Пост, лидер на научния екип от Университета в Маастрихт, желае да направи „ин витро” бургерите неразличими от обикновените. Учените разискват въпроса как да изглежда лабораторно генерираното месо – като нормалното или по-различно. Опасенията им са, че хората все още не са готови да възприемат такава идея.
Първият научен доклад върху месото в епруветка бил спонсориран от НАСА с цел създаване на космическа храна, заявяват от Университета в Кардиф.
Салатата, която изисква големи селскостопански площи и воден ресурс, ще отстъпят на водораслите. Най-бързо растящите растения могат да осигурят нужната реколта без кой знае какви разходи на ресурси.
Водораслите са отглеждани в океаните – огромно предимство с оглед на недостига на обработваеми земи и сладка вода, смятат изследователи.
Те могат да бъдат ползвани като заместител на солта, много по-полезен от нея.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети