Синдикати скочиха срещу проектозакона за детето

dennews.bg
30.07.2012
размер на текста:

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ смята, че така записан Проектозакона за детето ще задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца. Това става ясно от официално изявление, публикувано на сайта на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”
Третирането на Синдикатите и Църквата, като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа.
Вероятно законотворците не са анализирали, че синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизнено важни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед.
Вероятно законотворците се надяват българските родители, „без да въвличат своите деца в религиозни и синдикални дейности“ да успеят да изградят силни личности с позитивна вяра и граждански отговорности, но никъде в света родителите не са се справяли сами.
За съжаление в този законопроект не отбелязано, че за възпитанието на детето и ученика е необходима „държавна цензура“ в културния и обществен живот. Защото „лошите примери“ видяни в порнографски канали, в изпълнения на фолк „звезди“, в поведение на „невъзпитани“ политици и неосъдени престъпници възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище. Никъде в законопроекта няма текст, който въвежда цензура към лошите примери на обществото, за да запази крехкия детски мироглед.
Досега българското общество далече не помагаше за възпитанието на децата с визуализиране на чутото в училище и децата виждаха как не спазват правила и закони и как изключението е правило. Сега с текстовете в проектозакона за детето със забрани към синдикати и църква, се гарантира изграждането на деца без християнска вяра и без гражданска позиция.
Задълженията към родителите се свеждат предимно да отглеждат физически децата си, „да изпълняват“ техните желания и нито дума за това да ориентират децата си религиозно, да ги възпитават в дух на толерантност, да бъдат партньори на учителите при тяхното духовно изграждане.
В законопроекта е акцентирано на финансовите лостове, които се използват в помощ на възпитанието, като те се налагат само към родители. Тук е пропуснато да се акцентира и гарантира, че глобите важат и за родители „роми“, защото досега в Синдикат „Образование“ няма примери за съществуването на такава практика.
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще предложи МТСП да оттегли този законопроект и преосмисли концепцията на закона, като използва много по широк кръг заинтересовани обществени кръгове в интерес на българските д


Така записан проектозаконът за детето ще задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца. Това смятат от Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа".

Третирането на Синдикатите и Църквата, като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа, се посочва в позиция, изпратена до медиите.

Синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизнено важни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед, се казва в изявлението.

Синдикатите посочват, че никъде в законопроекта няма текст, който въвежда цензура към лошите примери на обществото, за да запази крехкия детски мироглед.

„Защото „лошите примери" видени в порнографски канали, в изпълнения на фолк „звезди", в поведение на „невъзпитани" политици и неосъдени престъпници възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище.", изтъкват синдикатите.

С текстовете в проектозакона за детето със забрани към синдикати и църква, се гарантира изграждането на деца без християнска вяра и без гражданска позиция, категорични са те.

 


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети