Сърбия и Израел готови да помогнат за Витоша, ние май ще откажем

DenNews.bg
03.07.2012
размер на текста:

Снимка: Alex Samoungi

Израел и Сърбия са предложили официално да окажат помощ с хеликоптери за гасенето на пожара, който бушува трети ден във Витоша. Засега няма официален отговор от наша страна, но по-рано днес директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов обяви, че България не се нуждае от международна помощ.
По думите му разрастването на пожара е незначително за разлика от вчера, а кметът Йорданка Фандъкова, която днес бе на мястото на бедствието изрази оптимизъм, че пожарът ще бъде локализиран до края на деня и загасен до няколко дни.
Три хеликоптера участват в гасенето. Вертолет на гранична полиция с експерти от „Пожарна безопасност и защита на населението" извършват оглед, като целта е да се направи карта, на която да сравнят днешните с вчерашните размери на пожара, информира news.bg
Трети ден горят близо 50 декара горска маса в местността „Бистришко бранище". Около 400 души, 300 от които са доброволци участват в акцията днес.
Доброволците, които се допускат до пожара, преминават преди това през инструктаж.
Както и вчера, първи на площада пред кметството в Бистрица, сборен пункт за хора и техника, първи се събират доброволците. Сутринта обаче бюрократщина забави работата на най-добре оборудваните и подготвени доброволци от OFFRoad-Bulgaria. Джиповете, АВТ-тата и моторите на форумците са били принудени да прекъснат мисията си по средата, заради изискване да се запишат в списък, макар че преди това са изпратени за да картографират границите на пожара.
Вижте повече на OFFnews.bg.
Пожарът на Витоша отмени шествието за горите, което трябваше да се проведе днес в Софи. То ще се проведе на 5 юли, четвъртък, от 18.30 часа, става ясно от страницата във Фейсбук, чрез която се организира шествието.
Причината е, че много от участниците в протестите в София са и доброволци в акциите по овладяването на пожара на Витоша. „Провеждане и организация по време на криза в любимата ни планина за момента е затруднено“, пише в съобщение във Фейсбук групата.
Участници в нея призовават всеки, който иска и има необходимата подготовка, за да помогне в овладяването на пожара, да се качи утре, 3 юли, на Бистрица, да се запише като доброволец в кметството и да бъде инструктиран от служителите на ГД „Пожарна и аварийна безопасност“ там.
Сборният пункт е пред кметството в 5.30 ч. сутринта.
Шествието на 5 юли ще мине по следния маршрут:
18:30 – Орлов мост, езерото „Ариана“
19:00 – бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“
19:15 – Национален стадион „Васил Левски“
19:30 – моста на „Граф Игнатиев“
19:45 – паметника на Патриарх Евтимий
20:00 – бул. Васил Левски към БСФС
20:15 – Спортната палата (бул. „Васил Левски“)
20:30 – Ректората
20:45 – Парламента
За днес бяха планирани още три протеста – във Варна, Пловдив и Стара Загора, от 18.30 часа. Към момента няма съобщение, че те са отложени.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети