Катастрофираха два хеликоптера, гасили пожара във Валенсия

DenNews.bg
03.07.2012
размер на текста:

50 хеликоптера и самолети участват в мащабната акция, наред с 2000 пожарникари и стотици доброволци. Снимка: reuters

Разбиха се два от хеликоптерите, гасили пожара в испанската провинция Валенсия.
Единият от пилотите загубил управление над машината, докато пълнел вода от резервоара на местното водохранилище. Пилотът е починал на място при падането на машината, съобщава OFFNews.bg.
След около половин час в същия район се е разбил и втори хеликоптер след като управляващият загубил ориентация от гъстия дим. Той обаче е оцелял.
Четвърти ден пожарни екипи в Испания се опитват да овладеят горския пожар във Валенсия. Това е най-големият горски пожар в Испания през последните 20 години. Горящият район обхваща над 48 000 хектара борова гора.
До момента не са локализирани огнищата на пожара, въпреки че на мястото работят 2000 пожарникари, военни и доброволци. В тяхна помощ са изпратени 50 хеликоптера и самолети. Работата на екипите е затруднена заради прекалено сухото и горещо време и силният вятър, който спомага за разрастването на стихията.
14 магистрали в страната са затворени, евакуирани са десетки селища в околността.
Димът и пепелта от две денонощия се стелят по улиците на Валенсия, те достигнаха и до средиземноморското крайбрежие, където почиват хиляди туристи. Местни медии информираха, че пепел вече има и по улиците на Барселона.
Испанските власти са задържали двама местни жители, за които се смята, че са предизвикали пожара по невнимание.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети