Успокояват ни. Скъпият ток вече е надул цените на стоките

DenNews.bg
03.07.2012
размер на текста:

Снимка: corbis

Шок с цените на стоките, заради по-скъпия ток няма да има, тъй като поскъпването на тока и природния газ вече е влязло в цените на едро и дребно преди то да влезе в сила от 1 юли. Така председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев призова към спокойствие. Пред БНР той прогнозира, че продуктите и услугите ще поскъпнат най-много с още 2%, което не е шоково
Производителите обаче са на друго мнение, пише Econ.bg. По-скъпият ток ще доведе до по-високи цени на колбасите на българския пазар, коментира председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Все още обаче не е яснено точно с колко процента. От асоциацията отчитат, че през последните две години убедително се повишава консумацията на некачествените и малотрайни колбаси, а не на добрите меса и деликатеси.
Аналогична е ситуацията при млечните продукти. 60% от продажбите в сектора се генерират от продукти, произведени с палмово масло, информира от своя страна председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров. По думите му, производителите не могат да си позволят да вдигнат цените, затова ще им се наложи да продават на границата на производствените разходи. Възможно е те дори да са на загуба в някаква степен.
Увеличението в цената на тока засега няма да доведе до поскъпване на хляба, обяви вчера Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и председател на Консултативния съвет по зърното, пише inews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети