Дупничани купуват евтини храни и все по-малко си позволяват глезотийки

Светлана Пилева-Блатска
28.07.2012
размер на текста:

Дупничани, както и всички българи, все-повече обедняват. Хората купуват предимно евтини кренвирши и наденица, рядко поглеждат към луканката. От сирената и кашкавалите също се избира предимно по-евтините класове. Прави впечатление и спад в търсенето на десерти и другите глезотийки.Тази констатация направиха продавачи при нашата съботна обиколка по магазините в града и на пазара.

Най-търсени продукти в магазините в Дупница остават сиренето, яйцата, хлябът и студените напитки. Бутилираната вода също се продава в големи количества, тъй като хората пият много течности в жегите. Хлябът, брашното и олиото все още са на старите цени, основните хранителни продукти също, каза продавачка от дупнишки супермаркет. Сиренето и млякото не са повишавали цените си, както и месото.


За сметка на това пък се забелязва поскъпване от 20-30 стотинки за основните плодове и зеленчуци.
Дупничани купуват най-вече домати, тъй като е рано за добиването им от градините. Цената им на пазара варира от 1,10 лв. до 2,50 лв. в зависимост от качеството.
Най-често чушките се продават за 1,20-1,50 лв. Краставиците се предлагат за 1,20-1,60 лв., като цената им не се променя драстично за последните два месеца. Според търговци това се дължи на факта, че вече сме в сезона на краставиците и доста хора си ги добиват от собствени градини.
Прасковите се търгуват на цени от 1,20 лв. до 2 лв. за килограм, а картофите държат 0,70 лв.
Цитруси купуват най-вече заведенията, които предлагат фрешове, а праскови почти всички семейства.
За последните месеци продажбите държат равномерни стойности, но в сравнение с миналата година търговците отчитат драстичен спад, тъй като цените на стоките се покачват постоянно.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети