Прокуратурата погва главния счетоводител на община Бобошево

Даниела Методиева
27.07.2012
размер на текста:

Нина Шиникова

Прокуратурата в Дупница започва проверка срещу главния счетоводител на община Бобошево Нина Шиникова. Сигналът срещу нея е подаден от бившата общинска съветничка Николина Субева, която дълги години също бе счетоводител и в общината, и в училикето в Бобошево. С нарушенията на Нина Шиникова ще се заеме и дисциплинарния съвет към Общинския съвет, но той ще може да започне своята работа по поданения сигнал едва, сред като приключи работата на прокуратурата в Дупница.
Според представените от Николина Субева доказателства главният счетоводител на община Бобошево Нина Шиникова е в конфликт на интереси, съставяла е документи с невярно съдържание и неправомерно е изплащала възнаграждения на служители в общината.

Сигналът в прокуратурата внесе бившата общинска съветничка Николина Субева. Снимки: dennews.bg


Според подадения от Николина Субева сигнал целия счетоводен отдел на общината е в конфликт на интереси, тъй като Нина Шиникова и счетоводителката в отдел Бюджет и финанси Райна Волева са първи братовчедки. Касиерката пък Ирена Зарева била снаха на Райна Волева и така трите успели да подведат кмета Крум Маринов и да оформят и подписват документи с невярно съдържание и да извличат облаги за себе си, твърди Николина Субева. И трите роднини се включвали взаимно приоритетно в различни програми за социално подпомагане, включително и за асистенти за хора с увреждания, за да се грижат за свои възрастни роднини.
Другият грях, в който е обвинена Нина Шинищова е издаването на удостоверения за осигуровки пред РУСО на служители в общината, излизащи в пенсия. Така се стигнало и до ощетяването им и получаване на по-малки пенсии след напускане на общината. Оказва се, че голяма част от изплащаните допълнителни възнаграждения на служители, близки до Нина Шиникова, са ставали без за това да бъде издавана заповед от кмета на общината Крум Маринов.

 

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети