Големият ден е днес! Започва Олимпиадата

DenNews.bg
27.07.2012
размер на текста:

Олимпийските игри в Лондон официално ще бъдат открити днес. 15 000 души ще участват на церемонията, която се очаква да бъде гледана от 4 милиарда души по целия свят. Самите състезания стартираха в сряда с мачове от футболния турнир. Днес обаче е големият ден с церемонията по откриване, която започва в късния следобед и ще продължи до след полунощ. Името на представлението е "Островите на чудесата" и ще започне със звука на най-голямата хармонично настроена камбана в Европа, пише БГНЕС.
Стадионът в Лондон ще бъде трансформиран в британска провинция с истински животни от фермата. Денят ще продължи с представяния на шефове, парад на атлетите, речи, изпълнение на олимпийския химн, представяне на олимпийския флаг. Големият финал ще започне с внасянето на олимпийския факел на стадиона, който ще гори до края на Игрите.
В събота пък започват същинските надпревари с турнирите по волейбол, тенис, плуване и баскетбол. Първите медали ще станат ясни също в събота - в атлетиката, колоезденето, джудото, плуването и вдигането на тежести.
Лондон е първият град с повече от две домакинства на Олимпийски игри. Цената на събитието пък е 17 милиона долара и е доста по-евтино от Игрите в Пекин преди 4 години. В английската столица обаче сили ще мерят 538 спортисти по-малко от надпреварата в Китай, където бяха 11 028. Това е и най-малкият брой атлети на Олимпиада от 16 години. За първи път обаче има толкова много жени - цели 4 688. 11 милиона билета са предвидени за Олимпийските и Параолимпийските игри. Общият брой на медалите на Игрите е 302, а допинг тестовете в Лондон ще бъдат цели 5000. При параолимпийците ще има цели 4 200 участника от 150 държави, спорещи за 503 медала в 20 различни спортове.
Игрите ще се проведат на 34 места из Великобритания, включително на 9 стадиона в Олимпийския парк в Източен Лондон. По спортните съоръжения има общо 10 000 тоалетни. Охраната на Игрите ще излезе 555 милиона паунда, докато бюджетът за церемониите е 81 милиона. 46 000 строителни работници участваха в построяването на Олимпийски Парк и Олимпийското село. Очаква се 2 милиона души да посетят английската столица заради Игрите. 14 милиона ястия ще бъдат сервирани на Олимпиадата, ще се използват 25 000 филии хляб, 100 тона месо, 75 000 литра мляко и 333 тона плодове и зеленчуци. На участниците в Олимпийското село са предадени 150 000 презерватива.
Българските атлети на Игрите са 63, което е и най-малката бройка за последните 48 години. За последно толкова наши представители имаше на Олимпиадата през 1964 година, когато в Япония спечелихме 10 медала.

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети