Сиромах човек... тонове монети вади от фонтана Ди Треви

DenNews.bg
25.07.2012
размер на текста:

Сиромах човек е жив дявол. Тази българска поговорка намира приложение по всяка точка на земното кълбо, доказват го и в Италия.
Емблематичният фонтан Ди Треви и поверието, че трябва да хвърлиш монета във водите му за да се върнеш при него отново, изхранва все повече смазани от кризата италианци.
На пук на колабиращите борси и полудяла инфлация фонтана, превърнал се световна атракция заради култовата сцена от филма на Федерико Фелини "Долче вита" (сещате се как сексапилната Анита Екбърг обикаляше като сирена във фонтана) остава златна мина. Буквално. От водите му се вадят тонове монети, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА и dnes.bg.
Католическата благотворителна организация "Каритас" периодично събира монетите от дъното на фонтана и ги използва за закупуване на храна за бездомниците.
От началото на годината са били събрани монети на обща стойност 540 000 евро с общо тегло от 17 000 килограма. Това е рекорд и ако тенденцията се запази, то до края на годината от фонтана ще бъдат извадени над 1 милион евро.
Според властите в Рим рекордното количество монети се дължи на факта, че полицията започна кампания срещу обирджиите, които имаха навика да събират монетите нощем с кофи и лопати.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети