Предполагаемият атентатор отвличал вниманието от истинските извършители

DenNews.bg
24.07.2012
размер на текста:

Предполагаемият атентатор, който беше заснет от камерите на летището в Бургас, отвличал вниманието от истинските извършители на атентата. Това мнение изказа в ефира на bTV арабистът Киряк Цонев.
Той допуска информацията, която се подава към медиите също да е грешна, за да не се пречи на разследването, а и да успокоява хората.
“Мъжът, заснет на камерите е правил всичко възможно да бъде забелязан”, коментира арабистът.
Експертът по антитероризъм Николай Радулов пък не изключи възможността взривът да е направен в България. За човек, който желае да си направи взрив, не е проблем да го намери, изтъкна Радулов. По думите му от оръжейните заводи у нас може без проблем да се изнесе бомбен материал.
Според специалистите профилът на атентатора самоубиец е на млад човек, навярно с проблеми, който лесно може да бъде манипулиран. Сред фанатиците обаче има и учени и добри хора, завършили престижни западноевропейски учебни заведения.
Фанатизираните хора лесно се убеждават, че ако дадат живота си за каузата, те моментално отиват в Рая, обясни още Цонев.
Николай Радулов отбеляза, че единствено будизмът не проповядва самоубийствени атентати.
Според Киряк Цонев взривът е на политическа основа и някой желае да развали отношенията ни с Иран, но не се знае още дали това е Израел, тъй като веднага след атаката за извършител се посочиха Иран и Хизбула.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети