Шенген ни прати атентатора, изцепи се Борисов

DenNews.bg
24.07.2012
размер на текста:

Снимка: dnevnik.bg

Въпреки твърденията, че България не е достатъчно надеждна граница за Шенгенското пространство, може да се окаже, че Шенгенското пространство не е достатъчно надеждна граница за България. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с Джон Бренън, съветник по сигурността на американския президент Обама, който днес е на посещение в София, пише dnevnik.bg.
Борисов посочи още, че атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, може да е дошъл в страната от държава от Шенгенското пространство със самолет.
Към момента няма доказателства за извършителя - от каква народност е и от каква посока идва, но според премиера има напредък в разследването.
Борисов посочи, че службите са работили перфектно, но отново повтори, че терористичният акт не е можело да бъде предотвратен. „Всеки гражданин, който иска да влезе в една аерогара, е свободен да го направи“, мотивира се премиерът.
Не може на "всеки, който се появи, да му тарашиш багажа", коментира Борисов. По думите му "и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки", а какво остава за място, където „всички са по джапанки”.
"От това, което виждате – те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати", отбеляза Борисов.
"Ние не можем да си позволим да прекрачваме граници и да посочваме с пръст, заяви премиерът в отговор на въпрос дали ливанската радикална групировка Хизбула стои зад този случай. От българските служби не е излизала такава информация", категоричен беше Борисов, пише и БГНЕС.
България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви още премиерът. "Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго", разясни той.
„Ние бяхме впечатлени от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите служби, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят зад това дело, но и да установят дали няма индикации за други атентати към други държави, включително и срещу САЩ“, каза от своя страна съветникът на Обама Джон Бренън .
„Ние по никакъв начин не виним българските служби за това, което се е случило, а терористите, които са го извършили“, добави гостът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети