Пакистан продава места в олимпийската си делегация, отваря врата за тероризъм

DenNews.bg
24.07.2012
размер на текста:

Вестник “Сън” разкри нелегален бизнес с визи, позволяващи двумесечен престой в Англия. Тревожното обаче е, че потенциални терористи могат да влязат в страната заедно с олимпийския отбор на Пакистан.
Изданието разкрива престъпна мрежа, предлагаща истински паспорти с фалшиви имена – съответно и достъп до Олимпиадата в Лондон.
Медията е разобличила мрежа от корумпирани пакистански чиновници, туристически агенти и виден политик, въртели нелегален бизнес, като предлагали посещение във Великобритания, информира БЛИЦ.
Плана на “Сън” бил да пратят таен техен агент, за да разкрият престъпната схема. Първо лъжците дали на агента под прикритие истински пакистански паспорт с фалшиво име, а след това пакистанския политик от Лахор Абид Чодхари, казал как за около 7 000 британски лири той може да осигури двумесечна виза и да заведе човека на “Сън” в Лондон за Олимпиадата като част от пакистанския олимпийски отбор.
Изданието дори тайно заснело Чодхари, докато той обяснява колко е лесно човек да бъде вкаран в олимпийското градче, маскиран като член на поддържащия персонал на олимпийската делегация.
Дори е било казано, че тайният агент може да участва в церемонията по откриването на Игрите. При това корумпираните чиновници въобще не са се поинтересували от причините, поради които репортерът на “Сън” е искал да посети Великобритания.
Изданието е уведомило МИ6, започнато е разследване на вътрешното министерство, граничните власти и британското посолство в Исламабад.
Представител на разузнаването заяви: “Сън разкри сложна корупционна мрежа. Възможността непознати агенти да бъдат вкарани във Великобритания и да бъдат внедрени в олимпийското градче направо не е за вярване. Терористите биха имали изключително голямо поле за действие. Член на “Ал Кайда” може да пристигне във Великобритания с истински паспорт под чуждо име и властите въобще нямаше да разберат”.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети