Израелски министър събира БГ евреи в софийската синагога

DenNews.bg
23.07.2012
размер на текста:

Министърът на туризма на Израел Стас Мисeчников ще се срещне с българската еврейска общност в Централната софийска синагога. Мисежников е в България начело на седем членната делегация от туристическия бизнес по покана на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Израелската делегация ще се срещне и с премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и кметовете на Бургас и Варна. Посещението идва седмица след кървавия атентат на летището в Бургас, при който загинаха шестима израелски туристи и един българин.
"Въпреки цялата мъка и тревоги, не можем да си позволим да отстъпим или да се предадем. Тероризмът няма да прекъсне начина ни на живот и да спре желанията ни. Туризмът е мост към мира, разбирателството и диалога между народите и има способност да засили отношенията ни с българския народ и правителството на България", казва Мисежников пред в. "Джерузалем пост", пише dnevnik.bg.
Междувременно американската телевизия АВС съобщи, че разследващите кървавия инцидент на летище „Сарафово” търсят поне двама съучастници на камикадзето.
"Ключовият въпрос е от коя държава е влязъл той в България. В момента нямаме отговор. Но знаем, че не е действал сам", казва още български представител пред ABC News.
Според д-р Галина Милева, която е извършила аутопсията на предполагаемия атентатор, камикадзето определено не е бил мургав арабин. "Той има бяла кожа, сини очи и къса плътна кафява коса. Мъж е на около 20-30 години, но са нужни още анализи за определяне на точната му възраст и височина." В неделя Милева посочи още, че лицевите кости на предполагаемия атентатор са строшени от ударната вълна.
"Уолстрийт джърнъл" допълва, че българското следствие проследява и възможна връзка с Швеция и опитват да определят дали атентаторът идва от Скандинавия. Като се позовава на "запознат с хода на следствието", изданието посочва, че шведски криминалисти анализират ДНК, взето от останките на предполагаемия извършител, но все още нямат успех в идентифицирането му.
Вниманието се е насочило и към Швеция, защото в тази страна има една от най-активните клетки на "Хизбула", както и защото иранското разузнаване е активно там, допълва източникът, пише още dnevnik.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети