Кмет аут от поста за конфликт на интереси

DenNews.bg
22.07.2012
размер на текста:

Кметът на Монтана Златко Живков може да бъде предсрочно освободен от длъжност, ако Върховният административен съд потвърди, че е взел решения в конфликт на интереси. Комисията за конфликт на интереси е установила, че в предишния си мандат като кмет през 2009 г. и 2010 г. Живков е прокарал решение за покупка на лекарства с общински пари за повече от 30 хил. лв. Доставката е станала от аптеката на съпругата и дъщерята на кмета, съобщава "Медиапул".
Също така кметът бил упражнил натиск върху трима свои служители, като със заповед им е възложил да одобряват без право на преценка направените разходи.
Една част от медикаментите, купени за сметка на държавния бюджет като делегирана дейност, били предназначени за военноинвалиди. Друга част от лекарствата, пряко за сметка на местната хазна, са били за снабдяване на общинските училища и детските градини в региона.
Кметът може да обжалва, но ако решението влезе в сила, може да бъде освободен от поста си.
Златко Живков бе издигнат на изборите през ноември от ВМРО-НИЕ и спечели четвърти мандат като градоначалник. Партията има 16 общински съветника в 33-местния общински съвет на Монтана.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети