Израел трепери за олимпийците си

DenNews.bg
22.07.2012
размер на текста:

Израел има сериозни опасения, че Хизбула може би планира терористична атака срещу олимпийската делегация от Тел Авив на Игрите в Лондон.
Опасенията се засилват не само заради успешния атентат срещу израелските туристи в Бургас, а и защото тази година е кръгла, 40-та, годишнина от зверското убийство на израелски спортисти и треньори по време на Олимпиадата в Мюнхен.
За сериозните опасения на Тел Авив съобщава изданието ynetnews, цитирайки UK's Sunday Times.
Мюнхенското клане е терористична акция по време на Игрите в Мюнхен през 1972 г. 11 членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската паравоенна организация Черният септември с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел.
Още при атаката срещу лагера са убити състезателят по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньорът му.
Останалите спортисти са натоварени в автобус, а в последствие и в хеликоптер, който е трябвало до го отведе до самолет, пътуващ за Тунис.
Немската полиция обаче открива огън по хеликоптера, а в последвалата жестока престрелка всичките девет спортисти на Израел, четирима от похитителите, както и един полицай са убити.
Трима от палестинците са заловени, но по-късно освободени при размяна за отвлечен самолет на Луфтханза.
Въпреки трагедията Олимпиадата е прекратена само за 36 часа. На стадиона в Мюнхен се провежда траурна церемония, на която не присъстват арабски спортисти.
Впоследствие, Израел организира спецгрупа от офицери от тайните служби, чиято единствена задача е намиране и убиване на останалите живи похитители. Те са ликвидирани без един. „Стратегът” на клането Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна недостатъчност през 2010 година в Дамаск.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети