3 кг тротил са взривени в автобуса с израелците

DenNews.bg
21.07.2012
размер на текста:

Фоторобот на предполагаемия съучастник на камикадзето.

Три килограма тротил са взривени в автобуса с израелски туристи в Бургас, сочат резултатите от разследването до момента, съобщи министър Цветан Цветанов пред БНТ.
Количеството взривно вещество е предостатъчно да нанесе много по-големи щети и жертви. Атентаторът явно е избързал няколко секунди с взривяването на бомбата, когато раницата с експлозива се е падала между два автобуса, което като фуния е насочило ударната вълна нагоре, а не настрани, информира от националната телевизия.
Има вероятност атентаторът да не е искал да се самовзриви, а само да заложи бомбата в багажното отделение на автобуса и тя да бъде активирана в движение. Тогава според експерти, в автобуса е нямало да има оцелели.
Вече има и предположения за принадлежността на атентатора към конкретна терористична групировка, но не е уместно да бъдат съобщавани публично, каза още вицепремиерът. Продължава работата по установяването на самоличността му, като вече освен отпечатъци разследващите разполагат и с ДНК профил. Данните се проверяват в българските масиви и в тези на партньорите ни.
Междувременно израелските медии разпространиха фоторобот на предполагаемия съучастник на терориста, който взриви автобус с туристи на летището в Бургас. При инцидента загинаха 7 души, а 36 бяха ранени.
Изданието” Енерджи Маарив” посочва, че илюстрацията е взета от българската полиция, която се опасява, че въпросният мъж може да има втора бомба. Предполага се също, че вторият терорист е американски гражданин. Снимката се разпространява сред хотелиери и рецепционисти, защото се смята, че съучастникът все още е в България и по-конкретно по Черноморието.
Името на съучастника, което се споменава, е Дейвид Джепсън.
В атентатора бе намерена фалшива шофьорска книжка от американския щат Мичиган на името на Жак Фелипе Мартин с фалшива адресна регистрация от Батън Руж, щата Луизиана.
Междувременно израелски експерт заяви, че ако Израел е имал пряка и точна информация за планирането на тази терористична операция, тя щеше да е неутрализирана.
Това заяви Йорам Швайцер, експерт по международен тероризъм от Института по национална сигурност в Тел Авив, в интервю за БНР.
По думите му ако информация за опасност е била подадена в началото на годината, българските служби не могат да останат в състояние на повишена готовност продължително време.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети