Фаровете на ON през цялата година

DenNews.bg
20.07.2012
размер на текста:

Снимка: money.bg

Целогодишно каране на фарове, а не както досега само през зимния сезон, гласи промененият на второ четене Закон за движение по пътищата, информира btvnews.bg.
Мярката бе подкрепена от 80 народни представители, 12 дадоха гласа си против нея, а „въздържал се” гласуваха 17. Преди вота от Синята коалиция изтъкнаха, че подобна практика се прилага единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата.
„Да, целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини”, съгласи се със „сините депутати” представителката на ГЕРБ Теодора Георгиева, подчертавайки, че трябва да се мисли преди всичко за безопасността на пътя, а не за удобството на шофьорите.
Мнозинството народни представители изразиха мнение, че така или иначе повечето български шофьори карат с включени фарове целогодишно и това би намалило броя на пътните инциденти, заради които страната ни оглавява черните статистики.
„В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките – с челен удар, с необратим край. Ние искаме да се учим от добрите практики на европейските страни”, каза от своя страна председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълков.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети