Арестуваният депутат държал снимка на Фидосова на бюрото си

DenNews.bg
20.07.2012
размер на текста:

Димитър Аврамов

Снимка на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосва красила бюрото на арестуваният и вече отстранен от длъжност депутат от управляващото мнозинство Димитър Аврамов. Това пише OFFNews.bg, позовавайки се на свой източник. Агенцията изрично посочва, че снимката не била израз на романтични чувства, а за да напомня на посетителите от чие име действа депутатът от Монтана.
Всъщност за връзката между Аврамов и Фидосова, отново не романтична, а чисто прагматична, свидетелства и бизнесментът, който издаде депутата за искания подкуп Светозар Илчовски.
„Искаше ми 50 хиляди, плюс 50, плюс 3000 декара срещу съдействие да нямам проблеми от шефката на ‘Земеделие и гори“ и от местната власт – да нямам проблеми със субсидии, да не ми ги жъне друг“, казва Светослав Илчовски пред „Труд“.
„Последните думи (на Аврамов) бяха, че ако има по-сериозни случаи на финансови отношения със властта. трябва да отида в Сърбия, защото там Искра Фидосова си прави срещите, не иска в България да се правят, изрично трябва да се правят в Сърбия“, продължават скандалните разкртия на Илчовски.
Изданието пък припомня, че съпругът на Искра Фидосова Томислав е сърбин.
Самият Илчовски е крупен земевладелец в района на Кнежа. От евросубсидиите, за които е кандидатствал, са му спрени 3 милиона лева.
Илчовски обвинява за това ГЕРБ: „Нито имам писмо, нито имам някакво обяснение защо ми ги няма парите. Такова чудо като фирма „ГЕРБ“ не ми се е случвало“, казва той пред „Труд“.
Илчовски подал сигнал и до земеделския министър Мирослав Найденов. На 6 юли Найденов коментирал случая и го определил като „Балкански нрави“.
Самата Фидосова коментира, че отношенията й с Аврамов са колегиални, а арестът му е доказателство, че няма политически чадър нито от нея, нито от ГЕРБ.
Неофициално обаче близки до нея депутати разпространяват версията, че Фидосова се е скарала с Аврамов и затова сега му показват нагледно колко е лошо да се скараш с Фидосова.
Други обаче разказват точно обратната версия – че точно както твърди Илчовски Аврамов и Фидосова са действали заедно, а легендата за скарването е измислена вчера, за да се спаси Фидосова, пише OFFnews.bg.
В. „Труд” съобщава днес още една интересна подробност от арестите, станали ден преди да излезе официалният доклад на ЕК за България, а именно, че един от задържаните преди три дни антимафиоти с рушвет от 50 000 лв. е родственик на еврокомисаря Кристалина Георгиева.
27-годишният Виктор Кинов е племенник на съпруга на Георгиева. Той е служител в отдел "Контратерор" в Главна дирекция "Борба с организирана престъпност" (ГДБОП), пише „Труд”.
"Всеки носи отговорност за собствените си действия. Аз съм убедена, че разследването ще е обективно и ще установи фактите", коментира българския еврокомисар пред кореспондента на "Труд" в Брюксел Веселин Желев.
Кинов беше арестуван с колегата му Борис Събев по подозрение, че са изнудвали бизнес дама за подкуп от 300 000 лв. и да им прехвърли шест апартамента. Участници в схемата били техният бивш колега Георги Сучев, пенсионер от същата служба, както и един криминално проявен.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети