3-има министри дадоха още 17 дни за разкопките между Дрен и Делян

Вежди Рашидов потупа по рамото ръководителя на обекта Румен Михайлов и застана на страната на археолозите

Даниела Методиева
02.07.2012
размер на текста:

Още 17 дни имат археолозите, работещи по некропола в землището между селата Делян и Дрен, за да приключат своята работа. Благословията им бе дадена от министъра на културата Вежди Рашидов и колегите му- на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски. Тримата днес посетиха както некропола, така и разкопките на късноантичното селище при село Дяково, където стана ясно, че работата е приключила и строителите на АМ „Струма” могат да продължат своята работа по трасето.
Силно впечатлен от находките, на които са попаднали до момента археолозите, министър Рашидов потупа по рамота ръководителя на обекта Филип Михайлов и даде да се разбере, че в този случай той застава от другата страна на барикадата.
„Прекрасна работа сте свършили, момче, действайте, тези 17 дни няма чак толкова да се отразят на работата по автомагистралата. Аз съм на страната на археолозите и съм на мнение, че докато попадат на ценни находки, трябва да се работи по обекта, заяви Вежди Рашидов.

Ръководителят на обекта Румен Михайлов показа на министрите ценните находки.


Ръководителят на разкопките Румен Михайлов показа днес пред журналисти и тримата министри на какви находки са попаднали той и работещите на обекта. Сред тях са копия на тракийски конници, които са погребвани в некропола след изгарянето им. Открита е и сребърна позлатена пинсета, която може да е била ползвана както за козметични цели от тракийския воин, така и от неговата жена, която да я е поставила в урната при погребването на тленните останки.

Сребърната и позлатена пинсета заедно с останалите накити от благородния метал

Археолозите са попаднали и на сребърни бижута, сред които обеци, брошки за дрехи, стъклени и кехлибарени мъниста, много върхове на копия, брускети и конски муниции и апликации към тях.
На срещата с министрите днес Филип Михайлов обясни, че до днес, когато археолозите вече трябваше да са напуснали обекта, свободни за работа по автомагистралата са само 500 метра.
Докато траеше височайшата визита, работниците не спряха своята работа.

Конски муниции също са сред ценните находки, поставени в гробовете на тракийските воини

Един от тях- Кирил Атанасов от Радомир, обясни, докато ровеше с лопатата, че вип персоните само ги разсеяли и разконцентрирали, та сега не можели да си вършат както трябва работата. Всъщност Кирил Атанасов единствен реагира по-остро, когато миналата неделя археолозите от обекта отново дадоха пресконференция, на която обясниха, че им трябва още време за разкопките. Тогава те не се осмелиха да кажат това в прав текст, мо обясниха колко ценен е обектът. За разлика от Кирил Атанасов, който директно заяви, че ако трябва ше легне тука, ама няма да пусне тежките камиани и багерите. И обясни че, не те пречат на Бойко Борисов, а той на тях.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети