350 души гасят пожара на Витоша

dennews.bg
02.07.2012
размер на текста:

Продължава гасенето на пожара в резерват „Бистришко бранище” на Витоша, информират от Пресценъра на МВР. Тази нощ в района на пожара дежуриха пет екипа от столичната пожарна и четири екипа от горските стопанства. Те патрулираха с високопроходими автомобили и обхождаха пеша границите на пожара. Не беше допуснато разрастване на огъня в посока към иглолистните гори в тази част на планината. До момента няма данни за пострадали хора. Няма опасност за населените места.
Щабът за координация към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” създаде необходимата организация и тази сутрин в гасителните дейности се включиха над 350 човека. Продължава работата на вертолетите, които вчера извършиха над 32 водохвърляния над огнената стихия. В района на инцидента от 06.00 часа тази сутрин работят пожарникари от столицата, полицаи, работници от горските стопанства, служители от Столичната община, доброволци от близките населени места и от OffRoad. Осигурена е гасителна и високопроходима техника, резачки и допълнителни количества лопати за ръчно гасене.
Преди да започнат работа доброволците бяха инструктирани за спазване мерките за безопасност. В района бяха допуснати само гасачи с екипировка, на които бяха раздадени противопрахови маски. Щабът има готовност за пренасочване на екипи на ГДПБЗН от Софийска и Пернишка област и включването им в гасенето на пожара резерват „Бистришко бранище”.
Към 7.00 часа два хеликоптера, в екипажа на които са включени и огнеборци, захочнаха извършването на облитане и разследване на обстановката на територията. За гасителните дейности вода ще се взема от Панчаревското езеро. Временно там районът ще бъде отцепен.
Пламъците лумнаха към 12 ч на обяд и до късно снощи все още вилнееха. Гасенето на пожара продължава и днес.
Горят стари сухи дървета, локализирахме огнището и няма опасност пожарът да се разрасне и да засегне гората наоколо, каза за "Стандарт" шефът на кризисния щаб Цветан Цветанов. Вицепремиерът уточни, че 500-600 метра делят огнището от младата гора от едната страна. От другата пък морени спират пламъците към Бистрица.
След 12 ч десетки хора от Бистрица и преминаващи по Цариградско шосе загряха телефон 112 със сигнала, че Витоша гори. Паниката стана огромна, след като се разбра, че пламъците бушуват близо до хижа "Физкултурник", където в момента има лагер на Спортната академия. Хеликоптер на Гранична полиция прелетя над пожара, за да види размера на огнището.

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети