Атентатът в Бургас провали визитата на Уорлик в Бобошево

Светлана Пилева-Блатска
19.07.2012
размер на текста:

Снимка: dennews.bg/Архив

Терористичният акт в Бургас отложи посещението на US посланика Джеймс Уорлик и министърът на културата Вежди Рашидов в Бобошево. Днес те трябваше да обявят официално, че Държавният департамент на САЩ отпуска субсидия от 38 790 долара за подпомагане реставрацията и консервацията на църквата „Св. Теодор”.
Дарението е част от специална програма на Държавния департамент на САЩ, наречена „Посланически фонд за опазване на културното наследство”. Програмата има за цел опазването на културното наследство в различни страни по света.
Както dennews.bg писа, дървеното покритие на храма, строено през 60-те години на миналия век бе съборено по спешност, тъй като можеше да събори църквата. След това същите доброволци изградиха временно съоръжение за защита на средновековния храм в началото на ноември 2010 г. Припомнете си акцията ТУК
„Св. Тодор” е със статут на недвижима културна ценност от национално значение, собственост на Българската православна църква, но до момента нито църквата, нито културното министерство намериха средства за реставрация и консервация.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети