Евреите в Дупница ще почетат загиналите в Бургас в сърцата си

Десислава Панайотова-Янкова
19.07.2012
размер на текста:

Евреите в Дупница ще почетат загиналите при терористичния акт на летището в Буграс израелски гражданин и едни българин в сърцата си.
„Няма къде да положим цветя. Все още дори не знаем кои са загиналите и дали между тях имаме близки и познати, но всички скърбим. Сърцата ни са покрусени и се молим за загиналите и оцелелите”, коментира за dennews.bg председателят на организация „Шалом” в Дупница Давид Давидов.
Той изрази съжаление, че атентатът, при който загинаха шестима израелци и един българин, се случи. Въпреки че към българската страна имаше предупреждения за готвена атака срещу израелски туристи и то по начина, по който се случи-взрив на бомба в автобус.
„Това е горчивата истина, но аз вярвам, че Мосад и специалните служби на Израел ще открият истината. Явно и българското правителство, като всички нас в България, беше прекалено спокойно, че тук сме оазис на сигурност. Тероризмът обаче вече влезе и зад нашите граници и както се вижда МВР е подценило опасността и предупрежденията”, обясни още регионалният председател на „Шалом”.
Структурата на организацията се използва за обмен на данни между еврейските общност по цял свят, включително и данни за евентуална опасност в определена точка. Никога до момента обаче не е получаван сигнал за опасност в региона на Югозападна България.
„Ние сме сплотена и мирна нация. Израел обаче има тежка история. Държавата е обградена от врагове, а евреите навсякъде по света са мишени на тероризъм. Затова трябва да сме винаги в готовност, самата държава Израел и всички ние, които живеем по света. Израел обаче никога не е търсила войната и аз се надявам и този път държавниците да не стигат до крайности”, казва още Давид Давидов.
На въпросът ни, как приема думите на премиера Бенямин Нетаняху, че Израел е готова на ответен удар след атентата в България, Давидов каза: „Аз знам какво е война. Бях дете, когато Дупница беше бомбардирана през Втората световна война. Знам какво е глад, страх, ужас и не приемам войната, дори като крайна мярка. Убийствата на цивилни и невинни хора с атентати е ужасен и престъпен акт, но войната също избива цивилни. Затова трябва да се направи всичко възможно да бъде избегната. Надявам се скоро да бъде разкрита терористичната организация, която стои зад удара на летището в Бургас”.
Давидов не вярва трагедията да доведе до вълна от България към Израел, но съжалява че инцидента ще възпре много евреи от посещение у нас.
„Нищо, абсолютно нищо не може да повлияе негативно на приятелските отношения между двете държави и двата народна. Най-вероятно обаче много туристи ще се откажат да идват тук. Неприятно е, че този атентат дойде малко след като България пое голяма част от потока от Израел към Турция. Не вярвам обаче евреите в България да изберат Израел. Такава вълна имаше преди години, но заминаха предимно млади хора. И не защото животът тук не им харесваше, а защото нямаха работа и препитание”, смята още председателят на „Шалом” в Дупница.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети