Искат имунитета на арестувания депутат от ГЕРБ

DenNews.bg
18.07.2012
размер на текста:

Димитър Аврамов

Денят, в който официално ще излезе пълният с критики към България доклад на ЕК, главният прокурор Борис Велчев ще поиска свалянето на имунитета на арестувания вчера депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов. Основното обвинение срещу герберът, който преди година бе осъден на глоба за конфликт на интереси, е търговия с влияние. По думите на градския прокурор Николай Кокинов срещу народния представител има събрани "сериозни доказателства, които са документирани" за това, че Аврамов е изнудвал земеделски производители.
Депутатът от ГЕРБ дори е поискал бизнесмен да му прехвърли част от бизнеса си, коментира за БНР Кокинов.
Освен това Аврамов е поискал да получи и определена сума, за да му бъде разрешен така нареченият бизнес проблем. Аврамов е обещал "да упражни неправомерно своето влияние пред ръководители на различни служби, свързани с бизнеса на въпросния пострадал", пише и БГНЕС.
"След дълго дебнене, най-после приключихме с реализация на този случай. В продължение на седмица Аврамов каза доста неща", съобщи пред държавното радио градският прокурор. Кокинов изтъкна, че няма нищо общо между ареста на народния представител и служителя на ГДПОП, който също бе задържан вчера. "Единствено общото е, че въпросните лица решиха да извършват въпросните престъпления в един и същи ден", коментира Кокинов.
35-годишният Димитър Аврамов е депутат от ПГ на ГЕРБ от град Монтана. Той е член на Парламентарната комисия по земеделието и горите. От месец юли 2009 година до месец ноември 2011 г. Аврамов бе член и на Парламентарната комисия по външна политика и отбрана.
Миналата година Аврамов бе осъден да плати 5000 лева глоба за конфликт на интереси при приемането на закони. Според ВАС той е бил в конфликт на интереси, когато е предложил привилегии за арендатори в закона за земите. С предлаганите от тях текстове арендатори щяха да получат привилегия при купуването на земи, които обработват, а правата на собствениците щяха да са ограничени.
Късно снощи изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ взе единодушно решение депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов да бъде освободен от всички заемани постове в партията.
Решението си Изпълнителната комисия е взела на база аморалното поведение на Аврамов и нанасяне на морални вреди на партията, пише news.bg.
В момента депутатът от ГЕРБ се намира в ареста за 24 часа.
При спецакция вчера са арестувани двама настоящи и един бивш служител на ГДБОП и криминално проявено лице, който са изнудвали бизнесдама.
Сумата, която е предадена за извършената услуга е около 50 000 лв., а в тях са намерени 12 500 лв. Действията продължават и в момента, и най-вероятно и другите пари ще бъдат намерени, обясни за „Фокус” директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) гл. комисар Станимир Флоров.
По думите му, "престъпната дейност не може да бъде обявена на този етап". По случая работят от отдел „Вътрешна сигурност”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети