Ожесточена стрелба и сражения в Дамаск

DenNews.bg
17.07.2012
размер на текста:

Ожесточена стрелба кънти в център на сирийската столица Дамаск днес. В редица квартали противници на президента Башар Асад и негови верни военни се водят сражения, предава кореспондент на АФП, информира БГНЕС.
Части на силите за сигурност, въоръжени с автомати Калашников са концентрирани на площада, където се намира сградата на Централната банка на Сирия.
Над столицата прелита хеликоптери, които откриват стрелба.
По-рано днес, бивш сирийски дипломат коментира, че президентът Асад е готов да използва химическо оръжие срещу опозицията, съобщи news.bg.
Бившият посланник в Ирак Науаф Фарес, твърди, че подобни оръжия най-вероятно вече са били употребявани.
“Уверен съм, че ако режимът на Асад бъде атакуван от народа, той ще използва химическо оръжие”, коментира Фарес, цитиран от БиБиСи. Според него бомбените нападения из Сирия са по нареждане на Асад с помощта на Ал-Кайда.
Според Фарас сунитите са готови да подкрепят режима на Асад. Бившият сирийски дипломат добави, че в момента Ал Кайда търси нови територии на влияние, а в момента размириците в Сирия са най-подходящи.
Сирия има голям запас от химически оръжия, което все повече притеснява западните правителства, а само преди дни САЩ обявиха, че сирийските власти ще бъдат “подведени под отговорност“, ако се провалят в опитите си да задържат контрола над тях.
Междувременно се появи информация, че въстаническата Свободна сирийска армия започва голямо настъпление срещу правителствените войски. Операцията носи името "Вулканът на Дамаск и сирийските земетресения".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети