Изтече последният ден от живата история на некропола между Дрен и Делян

Светлана Пилева-Блатска
17.07.2012
размер на текста:

Според Филип Михайлов некрополът е уникален, а в него лежи елитът на района. Снимка: Архив

Археолозите приключиха спасителните разкопки между селата Дрен и Делян, откъдето ще минава автомагистрала „Струма”. Утре предстои комисия да направи оценка на открития некропол, който според ръководителя на обекта Филип Михайлов е уникален, а в земята, която скоро ще бъде "погребана" с асфалт, е положен елита на района.
Оценката на най-значимото за региона старинно находище е в ръцете на представители от Министерството на културата, Националния археологически институт и Агенция Пътна инфраструктурата, които са и инвеститори на разкопките.
За dennews.bg Филип Михайлов обясни, че обектът е от ранножелязната епоха, а неповторимите находки дават изключително много исторически данни.
След оценката на комисията експонатите ще бъдат прибрани и описани, а по късно и изложени в Регионалния исторически музей в Перник, оглавяван от Филип Михайлов.
Той не пожела да уточни какви находки са открити през 17-те дни, дадени бонус от правителството за спасителните разкопки. Михайлов обаче е категоричен, че от събраните данни може да се съди, че на това място „лежи елита на района”.
Припомняме, че в обекта бяха открити копия на тракийски конници, които са погребвани в некропола след изгарянето им.
Беше открита и сребърна позлатена пинцета, сребърни бижута, сред които обеци, брошки за дрехи, стъклени и кехлибарени мъниста, много върхове на копия, брускети и конски принадлежности.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети