Съдия Тодорова получи заповедта за уволнение

DenNews.bg
17.07.2012
размер на текста:

Наказаната с дисциплинарно уволнение съдия Мирослава Тодорова е получила днес официалната заповед за отстраняването й от длъжност. Заповедта й е връчена от представител на Висшия съдебен съвет, с чието именно решение съдия Тодорова бе уволнена, информира БГНЕС.
Тя е обжалвала дисциплинарното си наказание и е поискала от Върховния административен съд да спре предварителното изпълнение на решението до произнасянето си по същество, съобщи БНР.
Решението за отстраняването на Тодорова бе взето от ВСС на 12 юли, като 19 членове подкрепиха налагането на най-тежкото дисциплинарно наказание, трима гласуваха „против”, а двама се въздържаха.
Най-същественото нарушение, което е извършила председателката на Съюза на съдиите, е да забави изготвянето на мотивите по три дела от общ характер. По едно от тях тя е забавила написването на мотивите с 4 години и 8 месеца след произнасяне на присъдата, което е довело до изтичане на абсолютната давност и лишаване на страните по делото от възможността да обжалват. Мотивите по второто дело, заради което тя беше наказана, са забавяне с около 3 години, а мотивите по трето – с около 2.
Уволнението на съдия Мирослава Тодорова предизвика първият в българската история протест на съдии и нас и до размяната на остри реплики между президента Росен Плевнелиев и вътрешният министър Цветан Цветанов. Държавният глава, подобно на правосъдният министър и премиера Бойко Борисов, поиска ВСС да преразгледа решението си, а Цветанов отвърна „че Плевнелиев се изказва неподготвен”. Всъщност единствен МВР министърът, срещу когото Тодорова води дело за клевета, е непоколебим в подкрепата си за решението за уволнението й.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети